Puolet pohjalaiskunnista aikoo nostaa ensi vuoden veroprosenttiaan taloustilanteen sekä hallituksen linjaratkaisujen takia, kertoo Yle Pohjanmaa, joka yhdessä Yle Keski-Pohjanmaan kanssa kysyi kunnanjohtajilta tulevien veroratkaisujen suuntaa.

Kyselyyn vastasi vajaat 30 pohjalaiskuntaa. Vastausten perusteella korotusten suuruus on 0,5-1 prosenttiyksikköä. Puolet pohjalaiskunnista aikoo sinnitellä ilman korotuksia. Kiinteistöverojen korotuksella tai palvelumaksuilla taakkaansa aikoo keventää vain jokunen kunta.

Kunnissa on pidetty talousseminaareja, joissa maan hallituksen linjauksia keväältä ja syksyltä on yritetty sovittaa kiristyneen talouden raameihin.

– Laihian osalta tilanne on ollut se, että tällä hallituskaudella meiltä lähtee noin 8 miljoonaa euroa valtionosuuksia. Se on tämän kokoiselle kunnalle hyvin merkittävää. Se tarkoittaa vuosittain noin puolitoista prosenttia korkeampaa veroprosenttia kuin lähtökohtatilanteessa. Ja jostain se raha täytyy saada, sanoo Laihian kunnanjohtaja Juha Rikala.

Uutinen Ylen verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä