Kuusijärvellä järjestettiin syyskuussa esteetön luontoliikunta- ja perhetapahtuma, jossa pääsi liikkumaan luonnossa apuvälineillä ja ilman. Tapahtumassa esiteltiin Kuusijärven esteetöntä tulentekopaikkaa. (Kuva: Vantaan kaupunki/Jyri Huhtala)

Kuusijärvi on Vantaan kaupungin omistama luonto- ja virkistysalue, jonne tehtyjä ja suunniteltuja investointeja kritisoitiin voimakkaasti julkisuudessa lokakuun aikana.

Kaupunkikulttuurin ja hyvinvoinnin toimialan apulaiskaupunginjohtaja Riikka Åstrand myöntää, että virkistysalueen investoinneista noussut kohu yllätti.

Kaupungin viestinnässä ei osattu avata investointien laajuutta kuntalaisille riittävän hyvin ja sekin vaikutti aihetta koskevien uutisten sisältöön, Åstrand arvioi.

Julkinen keskustelu sai vauhtia Vantaan Sanomien jutusta. Kuusijärven uudistamisen kokonaiskustannus on 30 miljoonaa euroa ja siitä rakennusten osuus on noin 23 miljoonaa euroa.

Runsaasti huomiota eri lehdissä keräsi nuotiopaikka ja sen 600 000 euron hinta.

Nuotiopaikasta ja sen hinnasta puhuttaessa on hyvä huomioida, että suurin osa kustannuksista syntyi päärakennukselta grillikatokselle rakennetusta esteettömästä reitistä, Åstrand lisää.

– Grillikatokselle on pitkä ja esteetön reitti, joka kulkee toiselle puolelle järveä. Reitti on pohjustettu siten, että sinne on pääsy myös pelastusajoneuvolla.

Kaupunkilaisille kaikkien saavutettavissa olevat tilat ovat tärkeitä, apulaiskaupunginjohtaja näkee.

Perinteistä saunamökkiä enemmän tilaa

Julkinen kritiikki oli paikoin kovaa.

– Julkinen sektori on myyjän unelma: Tyhmä ja piikki aina auki.

Edellä mainittu sitaatti on Ilta-Sanomien jutusta, johon oli napattu ainakin viestintäpalvelu X:ssä julkaistuja kommentteja.

Kuusijärven savusaunasta ja erityisesti sen yli kahden miljoonan euron hinnasta kirjoitettiin useammassa lehdessä. Moni piti tällaista hintaa saunasta kohtuuttomana.

Kyse ei ole yhdestä pienestä saunamökistä, Åstrand huomauttaa.

– Savusaunan kohdalla puhutaan kolmesta isosta rakennuksesta, kahdesta isosta savusaunasta ja yhdestä omakotitalon kokoisesta pesurakennuksesta. Savusaunojen nykyiset pesu- ja pukutilat ovat ahtaat.

Sekin on hyvä pitää mielessä, että vielä ei ole tiedossa uusien savusaunojen täsmällisiä hintoja. Kyseessä on vasta alustava hinta-arvio, joka sisältää myös suunnittelukulut, Åstrand jatkaa.

– Varsinaisen rakentamisen hinta tulee olemaan noin 70 prosenttia nyt esillä olleesta summasta, Åstrand jatkaa.

– Kuusijärven alue on mainetekijä Vantaalle ja se tunnetaan hyvin eri puolilla Suomea. Esimerkiksi savusaunaan pääsee kuka tahansa Kuusijärvellä ilman etukäteen tehtyä varausta ympäri vuoden, ja vielä suhteellisen edullisesti. En ainakaan tiedä mitään vastaavaa olevan muualla Suomessa.

Vantaan kaupungin näkökulmasta katsottuna saunatoiminta on kaupunkilaisten hyvinvoinnin tukemista ja paljon muutakin.

– Se on kannattava tulonlähde. Tällä hetkellä saunatoiminta tuottaa kaupungille tuloja yli miljoona euroa vuodessa.

Kävijöitä riittää

Kuusijärveä kehitetään yhtenä kaupungin kärkihankkeista. Käyntimäärä alueella nousee jopa puoleen miljoonaan joka vuosi, kaupungin sivuilla kerrotaan.

Åstrand kertoo, että kaupungissa ollaan alueelle tehdyistä investoinneista ylpeitä.

– Kuusijärvi on yksi Vantaan nähtävyyksistä ja ainutlaatuinen virkistyspaikka.

Vuonna 2019 avatun kävelysillan ansiosta Kuusijärveltä on suora kävely-yhteys Sipoonkorven kansallispuistoon.

Julkisten varojen käytöstä on keskusteltava

Apulaiskaupunginjohtaja Riikka Åstrand korostaa, että julkisten varojen käytöstä on tärkeää käydä julkista keskustelua. Siihen keskusteluun on vain osattava tuoda mukaan siihen kuuluvat asiat.

– Tässä Vantaallakin on oltava sitten tarkkana, että viestintä avaa mahdollisimman kattavasti ja ymmärrettävästi myös investointien laajuutta, jotta keskustelu pohjautuu oikeaan tietoon.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä