Ympäristöjärjestöt: Suomi ei edes yritä esittää riittäviä toimia – "Hallituksen toimettomuus rikkoo ilmastolakia"
Kaikki EU:n jäsenmaat raportoivat ilmastotavoitteidensa ja toimiensa edistymisestä komissiolle. Kuva: Ville Miettinen
Suomen Euroopan komissiolle toimittamassa kansallisessa energia- ja ilmastosuunnitelmassa kuvatut toimet uhkaavat heikentää hiilinieluja entisestään.
Lisäksi ympäristöjärjestöt tiedottavat, että suunnitelma antaa epäselvän ja harhaanjohtavan kuvan Suomen ilmastopolitiikasta, eikä vastaa komission suosituksia.
Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastoasiantuntijan Hanna Ahon mukaan suunnitelma on kaikin puolin riittämätön eikä ohjaa Suomen ilmastopolitiikkaa oikeaan suuntaan.
– Suomen ilmastolaki velvoittaa hallitusta tekemään tarvittaessa päätöksen lisätoimista sekä muuttamaan ilmastopoliittisia suunnitelmia, Aho kertoo tiedotteen mukaan.
– Orpon hallituksella on ollut jo vuosi aikaa päättää lisätoimista, mutta sen sijaan se on perunut jo sovittuja ilmastotoimia. On selvää, että EU:sta tulevat sekä kansalliset ilmastotavoitteet jäävät toteutumatta, jos nykymeno jatkuu. Hallituksen toimettomuus rikkoo ilmastolakia.
Epäselvä kuva
Suunnitelmassa kuvatut toimet uhkaavat lisäksi romahduttaa Suomen hiilinieluja entisestään.
Orpon hallitus on tehnyt useita linjauksia, jotka hidastavat taakanjakosektorin, kuten liikenteen, päästöjen laskua, tiedotteessa kerrotaan.
Esimerkiksi päätös jakeluvelvoitteen, eli uusiutuvien polttoaineiden osuuden kokonaismäärästä, alentamisesta vuosina 2024–2027 asettaa koko sektorin päästötavoitteiden saavuttamisen vaakalaudalle.
WWF:n ilmasto-ohjelman johtajan Bernt Nordmanin mukaan NECP-suunnitelma antaa hyvin epäselvän kuvan siitä, millaisin keinoin hallitus varmistaa, että Suomi pääsee kansallisiin ja EU-tason ilmastotavoitteisiin.
– Suunnitelmassa kuvataan useita edellisen hallituksen asettamia poliittisia tavoitteita liikennesektorin päästöjen vähentämiseksi, joita nykyinen hallitus on peruuttanut tai jättänyt edistämättä. Tämä antaa komissiolle harhaanjohtavan kuvan Suomessa voimassa olevista ilmastopoliittisista ohjauskeinoista, Nordman sanoo.
Kaikki EU:n jäsenmaat raportoivat ilmastotavoitteidensa ja toimiensa edistymisestä komissiolle. Tämän pohjalta seurataan EU:n yhteisten tavoitteiden toteutumista ja mahdollisten unionin tasoisten lisätoimien tarvetta.
Suomen luonnonsuojeluliiton ja WWF Suomen lisäksi tiedotteen laativat Greenpeace Suomi sekä Ei polteta tulevaisuutta -kampanja.
Lue myös: