Kainuun Ammattiopiston liiketalouden puolen opiskelijat vastaavat Ketunpolulla sijaitsevan kahvilan pyörittämisestä. (Kuva: Kainuun Ammattiopisto)

Kainuun ammattiopisto reivasi syksyllä opetustaan entistä enemmän yrittäjyyden suuntaan. Tästä lähtien ammattiopiston kulttuuriala, luonnonvara-ala ja liiketalouden ala toimivat YritysAmis-nimen alla. Yrittämällä oppiminen levitetään seuraavan 1,5 vuoden aikana koskemaan koko kulttuurin, luonnon ja liiketalouden alaa, jolloin yrittämällä asioita oppii 800 perustutkinto-opiskelijaa.

-Yrittäminen on yksi ihmisen perusvieteistä. Jo pienten lasten leikeissä pidetään kauppaa ja ollaan yrittäjiä. Ja se ei haittaa, vaikka nuorilla menisi alussa hommat kuinka pieleen. Opitaan sitten yhdessä ongelmia ratkottaessa, muistuttaa koulutusjohtaja Maarit Tartia-Kallio.

YritysAmiksen oppimisympäristöt muistuttavat yritysympäristöjä ja niissä työskennellään työelämän pelisäännöillä työelämän toimintakokonaisuuksien mukaan. Puutarha- ja viheralan opiskelijat oppivat Impilinnan puutarhakeskuksessa, liiketalouden opiskelijat Pisnes-Amiksen kahvila-myymälässä ja toimistossa, AVviestinnän oppimisympäristöinä ovat Uutishuone, Mediapaja ja Pelistudio, sisustusalalla opitaan Sisustamossa

-Meillä ei opeteta teoriaa kolmea vuotta ja sitten oikeassa työelämässä testata ensi kertaa taitoja, vaan heti alusta alkaen päästään tekemään oikeita asioita omassa tiimissä. Tehtävät vaihtuvat ja kasvavat pikku hiljaa. Yhden työtehtävän aikana opitaan monia opetussuunnitelmassa olevia asioita. Nyt meillä nuoret pitävät kahviota ja opettelevat siinä perusasioita. AV-viestinnän puolella työskennellään uutishuoneessa, kertoo Tartia-Kallio esimerkkejä.

Kainuun ammattiopiston uudessa opetusmallissa yhteiset aineet integroidaan yritystoimintaan ja entiset lukujärjestykset korvataan työvuorolistoilla. Töitä tehdään varttuneempien opiskelijoiden kanssa ja työt tulevat joko oman oppilaitoksen sisältä tai ulkopuolisilta asiakkailta.

Osa nuorista työskentelee ulkopuolisten tilaajien projekteissa ja osa työpaikoilla työssäoppimisessa. Myös opettajille uusi opiskelumalli on uuden oppimista. Jokaisessa AmisYrityksessä on yksi tai useampi opettaja ohjaamassa toimintaa. Opettajien työaika noudattaa kunkin omaa virkaehtosopimusta. Jokaisen työpäivän päätteeksi opiskelija kirjaa päivän tehtävänsä ja kommentoi oppimaansa.

-Paljon on ollut uusia asioita opittavana myös opettajilla. Mutta jo nyt on tullut kommentteja, että tätä toimintaa pitää laajentaa. Yrittäjyyttä toki painotetaan nykyään ammatillisessa koulutuksessa aiempaa enemmän, mutta minun käsityksen mukaan näin laajasti sitä ei ole vielä muualla tehty. Toimintaa kohtaan on runsaasti mielenkiintoa myös muissa oppilaitoksissa, Kainuun ammattiopiston koulutusjohtaja Maarit Tartia-Kallio kertoo.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*