Suomalaisnuorten matematiikan osaamisen on laskenut 10 vuodessa merkittävästi, kun mittarina käytetään PISA-tutkimuksen tuloksia.

Tiistaina julkistetuissa PISA 2012 -tutkimuksessa suomalaisten keskiarvo oli kahdestoista 65 maan joukossa. Vuonna 2003, matematiikan ollessa edellisen kerran päätutkimusalue, Suomen sijoitus oli kaikista osallistujista toinen.

Myös lukutaito ja luonnontieteiden osaaminen on selvästi heikentynyt, mutta silti Suomi on näissä Euroopan maista edelleen paras.

Tulosten selvästä laskusta huolimatta suomalaisnuorten osaaminen on edelleen OECD-maiden joukossa parhaimmistoa. OECD-maista Suomi sijoittui matematiikassa kuudenneksi, lukutaidossa kolmanneksi ja luonnontieteissä toiseksi.

Tuoreessa tutkimuksessa menestyjien joukossa oli seitsemän Aasian maata tai aluetta. Aiemmin menestyneet maat ja alueet, kuten Shanghai, Singapore, Hongkong, Taiwan ja Korea, ovat entisestään parantaneet tulostaan. Euroopan maista Suomea paremmin menestyivät Liechtenstein, Sveitsi, Alankomaat ja Viro.

– Huolestuttavaa viestiä oppimistulosten heikentymisen osalta ovat kertoneet jo aiemmat arviot, joissa on kiinnitetty huomiota yleisen koulumyönteisyyden laskuun niin oppilaiden kuin koko yhteiskunnan osalta, kommentoi tuloksia opetusministeri Krista Kiuru, sd.

Kiurun mukaan oleellista on panostaa oppimismotivaation parantamiseen sekä kouluviihtyvyyteen. Hän lupasi käynnistää välittömästi perusteellisen työn suomalaisen peruskoulun tulevaisuuden turvaamiseksi.

– Tähän työhön tullaan kutsumaan niin tutkimuksen, koulutusalan ammattilaisten ja asiantuntijoiden, poliittisen päätöksenteon kuin oppilaiden ja vanhempien edustajat.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä