Koulunkäynti ei maistu yhtä usein nuorille tänä päivänä kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten. Kuva: Pixabay

Yleisesti kouluun kiinnittymiseen liittyvissä tutkimuksissa on havaittu, että koulunkäynnistä pitämiseen ovat yhteydessä hyvät suhteet kavereihin ja opettajiin.

Näin kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) tutkimusprofessori Anu Castaneda, jonka mukaan koulunkäynnistä pitävien nuorten osuus on pienentynyt vuodesta 2013 lähtien.

Lisäksi THL:n tiedotteessa kerrotaan, että muutosta on tähän asti selittänyt se, että koulusta pitävien tyttöjen osuus on laskenut.

– Nyt myös koulunkäynnistä pitävien poikien osuus on laskenut vuoteen 2021 verrattuna.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



THL tutki eroja hyvinvoinnissa ja osallisuudessa suomalaistaustaisten, Suomessa syntyneiden ulkomaalaistaustaisten ja ulkomailla syntyneiden ulkomaalaistaustaisten nuorten välillä.

Kouluterveyskyselyn mukaan Suomessa syntyneet ulkomaalaistaustaiset nuoret pitävät koulunkäynnistä yleisemmin kuin muut 8.- ja 9.-luokkalaiset nuoret.

Vuonna 2023 koulunkäynnistä pitivät yleisimmin Suomessa syntyneet ulkomaalaistaustaiset pojat (62 prosenttia) sekä suomalaistaustaiset ja ulkomailla syntyneet pojat (58 prosenttia).

Suomessa syntyneistä ulkomaalaistaustaisista tytöistä 56 prosenttia ja ulkomailla syntyneistä tytöistä 54 prosenttia piti koulunkäynnistä. Suomalaistaustaisista tytöistä vastaava osuus oli 47 prosenttia.

Huomionarvoinen muutos

Nuorten kokemassa seksuaalisessa häirinnässä ja seksuaaliväkivallassa on selviä taustoihin liittyviä eroja.

Seksuaalisen häirinnän kokemukset ovat tytöillä huomattavasti yleisempiä kuin pojilla, THL tiedottaa.

Häiritsevää seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua oli kokenut 45 prosenttia suomalaistaustaisista tytöistä, 38 prosenttia ulkomailla syntyneistä tytöistä ja 37 prosenttia Suomessa syntyneistä ulkomaalaistaustaisista tytöistä.

Ulkomailla syntyneistä pojista 21 prosenttia, Suomessa syntyneistä ulkomaalaistaustaisista pojista 14 prosenttia ja suomalaistaustaisista pojista 9 prosenttia kertoi kokeneensa häiritsevää seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua viimeksi kuluneen vuoden aikana.

– Huomionarvoista on, että pojilla, taustasta riippumatta, kokemukset häiritsevästä seksuaalisesta ehdottelusta tai ahdistelusta jatkoivat kasvuaan. Sen sijaan tytöillä taustasta riippumatta vastaavat kokemukset laskivat vuodesta 2021. Tyttöjen kokema seksuaalinen häirintä on kuitenkin merkittävästi poikia yleisempää, Castaneda sanoo.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*