Helsingin seudun 14 kuntaa muodostavat tulevaisuudessa entistä yhtenäisemmän yhdyskuntarakenteellisen kokonaisuuden. Tälle alueelle tarvitaan oma metropoliratkaisu, korostaa Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

– Tarvitsemme koko alueen kattavan strategisen yleiskaavan, metropolikaavan, jolla kasvua voidaan ohjata järkevästi. Valmistelua tulee yhdistää ja luoda metropolikaavan hyväksymiseen tarvittavat päätöksentekomallit. Kuntien, Uudenmaan liiton ja ELY-keskuksen kaavoitusresursseja on syytä yhdistää, Mäkelä sanoo.

Metropolialueen asukasluku on kaksinkertaistunut kuudessakymmenessä vuodessa. Samassa ajassa Espoon väkiluku on kymmenkertaistunut. Vuoteen 2050 mennessä arvioidaan, että Helsingin seudun asukasmäärä tulee kasvamaan kahteen miljoonaan henkilöön nykyisestä 1,3 miljoonasta.

– Tätä tulevaa kasvua on pystyttävä hallitsemaan maankäytön, asumisen ja liikenteen osalta niin, että metropolialueen kehitys on taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää, Mäkelä sanoo.

– On valitettavaa, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista koskevat ehdotukset ovat vielä kesken. Nimenomaan näissä palveluissa olisi metropolialueellakin mahdollista saavuttaa skaalaetuja ja uudistaa palvelurakennetta palvelujen laadun ja kustannustehokkuuden kannalta nykyistä järkevämmäksi.

Espoon 260 000 asukasta on sopiva asukaspohja sote-palvelujen järjestämiseen, mutta Espoo on valmis tekemään myös yhteistyötä sote-palveluiden järjestämisessä.

Metropolialueen ratkaisuun suositetaan kahta vaihtoehtoa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä