Usein negatiivisina nähdyt kuntien väliset ”hallintohimmelit” toimivat parhaimmillaan kuntaliitosten keskeisinä mahdollistajina, ilmenee Ramboll Managementin tuoreesta selvityksestä.

Selvityksen mukaan hallintohimmelit luovat kuntien välille yhteistyörakenteita sekä  rakentavat onnistuessaan toimijoiden välistä luottamusta, joka on yksi kuntaliitosten käynnistämisen tärkeimmistä edellytyksistä ja resursseista.

Toinen selvityksen keskeisistä havainnoista on, että kuntaliitoskeskustelussa kuntien ja alueiden elinvoimaisuus tulisi käsittää laajempana ilmiönä kuin ainoastaan peruspalveluiden tai elinkelpoisuuden turvaamisena.

Selvitys myös muistuttaa, että kuntaliitos ei itsessään tuota hyötyjä, vaan se luo ainoastaan mahdollisuuksia uudenlaiselle toiminnalle. Vasta kuntaliitoksen jälkeen tapahtuva rakenteiden, toimintatapojen ja prosessien kehittäminen realisoi kuntaliitoksen todelliset hyödyt. Tämä on aina useiden vuosien, jopa vuosikymmenten, projekti.

Selvitys pohjautuu syksyn 2012 aikana kerättyyn aineistoon, joka koostuu kuntaliitosselvityksistä, niiden arvioinneista, yhdistymissopimuksista ja muusta kirjallisesta aineistosta sekä kuntaliitoskuntien poliittisten päättäjien ja johtavien viranhaltijoiden haastatteluista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä