Helsinki, Vantaa ja Kauniainen ovat kaikki sitä mieltä, että kuntarakennelakiluonnokseen on hankala ottaa kantaa ennen metropolialueen tulevaisuuden ratkaisemisesta on esitys nähtävillä.

Helsingin kaupunginhallitus, Vantaan kaupunginvaltuusto ja Kauniaisten kaupunginvaltuusto käsittelivät lausuntoaan rakenneuudistuksesta eilisissä kokouksissaan.

Kauniainen pitää palveluperusteen 20 000 asukkaan rajaa sattumanvaraisesti asetettuna.

– Sen ensimmäisenä lähtökohtana on ollut riittävän kuntakoon luominen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä varten. Nyt kuitenkin tämä perustelu on kyseenalaistettu. Tässä tilanteessa on voitava joustaa 20 000 asukkaan rajasta, Kauniaisen lausunnossa todetaan.

Kauniainen katsookin täyttävänsä ehdot, joilla se voisi poiketa selvitysalueesta.

Vantaan kaupunginvaltuusto muistuttaa, että kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa tulee ottaa huomioon myös metropolialueen erityistavoitteet.

Vantaa pitää hyvänä, että laissa säädettäisiin erikseen Helsingin metropolialueella sovellettavista työpaikkaomavaraisuutta, työssäkäyntiä ja yhdyskuntarakennetta koskevista selvistysperusteista.

Kuntarakennelakiluonnoksessa on huomioitu metropolialue monikeskuksisena ja rakenteeltaan muusta maasta poikkeavana. Vantaan mukaan tarvitaan rakennelain lisäksi metropolilaki, paitsi jos rakennelaki pitää sisällään erillisen osion metropolihallinnon osalta.

Helsingin kaupunginhallituksen mielestä kuntarakennelakiluonnosteksti on muuten toimiva, mutta se vaatii poistettavaksi epätarkkana pitämäänsä metropolialuetta koskevaa virkettä ”Metropolialueella kuntarakenne ja metropolihallinto kytkeytyvät toisiinsa” .

– Liitosselvitysalueeseen ei voi ottaa lopullista kantaa ennen kuin metropoliratkaisun etenemisestä on tarkempaa tietoa selvityshenkilöiden tehtyä ehdotuksensa, Helsingin lausunnossa todetaan.

HYKS-alueen pilkkomista sote-uudistuksen yhteydessä Helsingin kaupunginhallitus ilmoittaa vastustavansa.

Linkkejä:

Kauniaisten kaupunginvaltuuston lausunto kuntarakennelakiluonnoksesta

Helsingin kaupunginhallituksen lausunto kuntarakennelakiluonnoksesta

Vantaan lausunto julkaistaan osoitteessa http://192.49.193.12/ktweb/

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä