Ympärivuorokautista päivystysverkkoa ollaan harventamassa. (Kuva: Santeri Rantala)

HUS:in yhteispäivystyksiin on joulun ja loppiaisen välisenä aikana odotettavissa tavanomaista pidempiä odotusaikoja. Tilanteeseen on varauduttu lisäämällä vuodepaikkoja Meilahden yhteispäivystykseen ja Kolmiosairaalan päivystysosastolle.

Meilahden tornisairaalaan on avattu jatkohoitopaikkaa odottaville potilaille tarkoitettu 10-paikkainen hoitotila. Lisäksi Meilahden kolmiosairaalan päivystysosaston potilaspaikkojen määrä on nostettu kymmenestä viiteentoista. Tornisairaalassa lisäys on voimassa 2. tammikuuta ja Kolmiosairaalassa 21. tammikuuta asti. Helsingin kaupungin koordinaattori tukee potilaiden sujuvaa jatkohoitoon pääsyä.

Potilaspaikkojen määrää lisätään Meilahdessa, koska HUS-alueen yhteispäivystykset tukeutuvat vaikeissa ruuhkatilanteissa sen erityisosaamiseen.  

– Pitkä odotusaika päivystyspoliklinikalla ei ole potilaan edun mukaista. Näillä erityisjärjestelyillä useampi potilas pääsee rauhallisempaan ympäristöön ja järjestely tukee myös yhteispäivystyksen toimintakykyä, kertoo HUS Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén tiedotteessa.

Kiireellisen hoidon tarpeessa olevat potilaat hoidetaan ensisijaisesti terveysasemien kiirevastaanotoilla päivisin. Yhteispäivystyksissä hoidetaan vain niitä potilaita, joiden hoitoa ei voida siirtää seuraavaan arkiaamuun. 

Tyypillisiä oireita, joiden vuoksi tulee hakeutua kiireellisesti hoitoon ovat esimerkiksi voimakas rintakipu, halvausoireet, kiireelliset mielenterveyden ongelmat, runsas verenvuoto, isot vammat, hengitysvaikeudet, äkillisesti alkanut kova päänsärky tai vatsakipu.    

Lapsella tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi hengitysvaikeus, kuume alle kolmen kuukauden ikäisellä lapsella, yleistilan alentuminen infektiosairauden vuoksi, epäily tuoreesta diabeteksesta tai pitkittynyt kouristuskohtaus, epäily murtumasta tai muusta vakavasta vammasta.   

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä