Aluevaalien ensimmäinen ennakkoäänestyspäivä on takana. Kärsämäeltä löytyivät innokkaimmat äänestäjät. (Kuva: Pekka Moliis)

Nelostien varressa Kärsämäellä innostuttiin heti aluevaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä uurnille toden teolla. Äänioikeuttaan käytti keskiviikkona 8,1 prosenttia kunnan vajaasta 2000 äänioikeutetusta.

Pienet kunnat ovat tyypillisesti olleet kärjessä ennakkoäänien prosenttimääriä vertailtaessa ja niin oli tällä kertaa. Yli 7 prosentin äänestysvilkkauteen ylsivät Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen Rääkkylä (7,3), Kainuun Puolanka (7,7) ja Lapin Utsjoki (7,7) ja Savukoski (7,1,).

Pelkkä kunnan pieni koko ei kuitenkaan ole tae äänestysaktiivisuudesta. Puolangan naapurikunnassa Hyrynsalmella äänioikeuttaan käytti vain 3,6 prosenttia äänioikeutetuista.

Ainakin avauspäivän perusteella pelko siitä, että aluevaalit eivät vaalikansaa kuntavaalien ja eduskuntavaalien tapaan kiinnosta, vaikuttaa pitävän paikkansa. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa kolmessa kunnassa päästiin heti avauspäivänä yli 10 prosentin äänestysvilkkauteen, mutta nyt tuo haamuraja jäi puhkaisematta. Kun Keski-Suomen Kivijärvellä eduskuntavaaleissa avauspäivänä äänensä antoi 10,9 prosenttia äänioikeutetuista, niin nyt uurnilla kävi äänensä antamassa vain 4 prosenttia äänioikeutetuista.

Hyvinvointialueista vilkkaimmin uurnilla käytiin Etelä-Savossa, jossa avauspäivänä kävi äänestämässä 4,8 prosenttia äänioikeutetuista. Hiljaisinta oli Vantaa-Keravan hyvinvointialueella, jossa avauksessa äänesti 2,9 prosenttia.

Kaikkiaan avauspäivänä äänioikeuttaan käytti 146 024 kansalaista. Äänestysprosentti oli valtakunnan tasolla 3,7, jossa eroa vuoden 2019 eduskuntavaalien ensimmäiseen ennakkoäänestyspäivään oli 1,9 prosenttiyksikköä.

Vertailun vuoksi todettakoon, että viime eduskuntavaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä kävi

Vaalien tulospalvelu oikeusministeriön sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*