KT Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen pitää välttämättömänä, että eläkeuudistus toteutetaan. Eliniän kasvu ja huoli julkisen talouden kestävyydestä edellyttävät eläkeuudistuksen toteuttamista. Ratkaisun täytyy olla sellainen, että se ei kasvata kohtuuttomasti työnantajien eläkemaksuja.

Ylijohtaja Jukka Pekkarisen työryhmän tänään julkistama eläkeraportti toimii KT:n mukaan hyvänä taustana alkaville eläkeneuvotteluille. 

Raportin mukaan vuoden 2005 sinänsä onnistuneessa eläkeuudistuksessa toteutettu varhaiseläkejärjestelmien ehtojen kiristäminen pidensi työuria, vanhuuseläkeiän ehtoihin tehdyt muutokset sen sijaan eivät. 

Raportissa todetaan, että tehdyt uudistukset eivät riitä vuodelle 2025 sovitun tavoitteen toteuttamiseksi, ja että eläkejärjestelmää on myös sopeutettava eliniän pitenemiseen.

Kuntasektorin osalta eläkeneuvotteluihin erityisen haasteen tuovat kuntatalouden synkät talousnäkymät. Eläkeuudistuksen sisällöstä neuvottelevat työmarkkinakeskusjärjestöt.

KT:n mukaan rahoitukseltaan kestävä eläkejärjestelmä edellyttää selvää työurien pidentämistä ja eläkeiän nostoa, ja eläkekarttumat sekä erilaisten varhaiseläkereittien tarve on arvioitava uudelleen.

Linkki: Pekkarisen työryhmän tiedote Etk:n verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä