Paikallisella osaamisella on merkittävä rooli eurooppalaisen talouskasvun tiellä.  EU:n Alueiden komitea korostaa komissiolle antamassaan lausunnossaan, että olisi löydettävä ne alat, joilla taloudellista kasvua on nopeasti saatavissa.

Lausunnossa annetaan vahva paino paikallisuudelle.  Siinä todetaan muun muassa, että monet innovaatiot usein kehittyvät paikallisella tasolla.

– Silloin esimerkiksi kunnat voivat edistää innovaatioita juuri julkisten hankintojen kautta. Itse asiassa  uusien innovaatioiden toteutuksessa ja pilotoinnissa paikallis- ja alueviranomaiset voivat olla keskeisessä roolissa, lausunnon valmistelusta vastannut suomalaisjäsen, Espoon kaupunginvaltuutettu Markku Markkula sanoo.

Alueiden komitean mukaan sisämarkkinoiden kehittäminen on tärkeää ja kaikkien jäsenmaiden on noudatettava sitä koskevaa lainsäädäntöä. Se edellyttää hallinnoinnin dynamiikan tehostamista.

– Jäsenvaltioiden tulisi voida itse valita keinot taloutensa elvyttämiseksi ottaen huomioon kulloisetkin konkreettiset kansantaloudelliset tarpeet ja intressit, Markkula sanoo.

Komission tiedonannossa kiinnitetään erityisesti huomiota EU:n tavoitteiden täytäntöönpanon ja tehokkuuteen jäsenvaltioissa. Huolta kannetaan siitä, että kaikki jäsenvaltiot eivät ole panneet täytäntöön yhteistä lainsäädäntöä.

– Huoli sisämarkkinoiden kehityksestä on aiheellinen. Lainsäädäntö- ja hallintokulttuurien välinen ero on huomioitava jo sisämarkkinalainsäädännön valmistelussa, Markkula toteaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä