Kuva: Ville Miettinen

Kunnallisveroprosenttiin kohdistuu kunnissa juuri nyt huomattava korotuspaine Kuntaliiton tuoreen talousbarometrin mukaan. Nousupaineesta raportoi reilut 40 prosenttia kyselyyn vastanneista kuntien talousjohtajista.

Korotuspainetta kerryttävät kuntien tulojen heikko kehitys ensi vuonna. Se johtuu sote-muutokseen liittyvistä poikkeustekijöistä ja kuntien valtionosuusrahoituksen leikkauksista. Lisäksi kuntien taloutta heikentää kustannusten kova kasvuvauhti.

-Hallituksen kaavailemat sosiaaliturvaetuuksien leikkaukset heikentävät kuntien taloutta vuosittain noin 80–100 miljoonalla eurolla. Kustannukset kohoavat edelleen, jos etuudensaajat eivät työllisty uusiin työpaikkoihin, kuten hallitus olettaa, tiivistää Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio Kuntaliiton tiedotteessa.

Kuntien talousnäkymät ovat barometrin mukaan heikkenemässä nopeasti. Peräti 80 prosenttia barometriin vastanneista arvioi kunnan talouden tilan tällä hetkellä keskimääräiseksi tai keskimääräistä selvästi vahvemmaksi. Kun kunnan talouden katsotaan tilaa 12 kuukauden päähän, kaksi kolmasosaa arvioi tulevat talousnäkymät heikoksi tai melko heikoksi.

Barometrin aineisto kerättiin 9.–13. syyskuuta ja siihen vastasi 129 kunnan talousjohtajaa. Manner-Suomessa on 293 kuntaa.

-Kuntien heikentyneissä talousodotuksissa näkyy taloustaantuman pitkittyminen, joka välittyy kuntatalouteen sekä heikompina kuntien verotuottoina että korkeampina menoina. Lisäksi epävarmuutta aiheuttaa hallitusohjelma, jonka välillisiä vaikutuksia kuntatalouteen ei pystytä vielä euromääräisesti täysin arvioimaan, Minna Punakallio toteaa.

-Jo pitkään on ollut tiedossa myös se, että vuonna 2023 kuntien talous on poikkeuksellisen vahva sote-muutokseen liittyvien niin sanottujen verohäntien vuoksi. Verohäntien noin miljardin euron vaikutus väistyy pois vuonna 2024.

Kuntaliiton talousbarometri on kuntien talousjohdolle osoitettu kysely, joka toteutetaan jatkossa noin neljä kertaa vuodessa. Kyselyillä kartoitetaan kuntien talous- ja suhdannenäkymiä ajankohtaisten talousteemojen mukaisesti.

Kuntaliiton Talousbarometri 2023: kooste vastausten jakaumista

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*