Kuntaliitto pitää Hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmän tämänpäiväisiä valtionosuusuudistuslinjauksia ja aikatauluehdotuksia pääsääntöisesti oikeansuuntaisina. Haasteellista on se, että uudistusta joudutaan tekemään rinnakkain suurten valtionosuusleikkausten kanssa.

– Valtionosuusuudistus on tarpeen, sillä nykyinen järjestelmä ei ole enää ajan tasalla. Esitys merkitsee hyvin suuria muutoksia määräytymisperusteisiin. Esityksen sisällöstä koelaskelmineen on paikallaan pyytää kuntien lausunnot ennen lakiesityksen antamista. On myönteistä, että järjestelmässä lisätään kuntaliitosneutraalisuutta, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Valtionosuusuudistuksen on kaavailtu tulevan voimaan 1.1.2015 ja sen pääasiallinen sisältö noudattelee varsin hyvin hallituksen sille asettamia tavoitteita järjestelmän yksinkertaistamisesta, läpinäkyvyydestä, kriteerien vähentämisestä sekä niiden päällekkäisyyksien poistamisesta. THL:n ja VATT:in laatimia selvityksiä ei ole suoraan hyödynnetty, vaikka niitä on käytetty uudistuksen valmistelussa.

Keskeisenä uutena perusteena on sairauksien huomioonottaminen kuntakohtaisesti valtionosuuden määräytymisessä. Tällä halutaan korvata nykyinen sairastavuuskerroin.

– Sairauksien huomioonottaminen, niiden painoarvot, ikärakenteen merkitys ja painoarvo, sekä uusi tasausjärjestelmä vaativat yksityiskohtaisempia perusteluja, jotta niihin voidaan ottaa kantaa.

– Erityisesti merkittävä, noin 700 miljoonan euron siirto olosuhde- ja tarvetekijöistä tasaukseen, sekä tasauslisän putoaminen 100 prosentista 80 prosenttiin on esityksessä jäänyt perustelematta. Myös uusi työpaikkaomavaraisuuskriteeri vaatii lisää perusteluja. Esitys muuttaa merkittävästi kuntien keskinäistä asemaa, siksi siirtymäkausi on paikallaan, arvioi Kietäväinen.

Valtionosuusuudistusta on valmistelu pitkälti virkamiesvoimin ja ministerityöryhmissä. Nyt tarvitaan lisää avoimuutta uudistuksen taustoista.

Kuntaliitto edellyttää, että uudistus valmistellaan siten, että eduskunta voi sen hyväksyä keväällä 2014. Tällöin kunnat voivat valmistautua uudistukseen ajoissa ja ottaa sen huomioon vuoden 2015 talousarviovalmistelussaan.

Lisää aiheesta:

Valtionosuusuudistus ensimmäiselle kommenttikierrokselle

Selvitysmies Miettinen toivoo julkista keskustelua valtionosuuksista

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä