– Kuntarakennetyöryhmän selvityksen lausuntokierroksen tulee olla riittävän pitkä, jotta paikallinen keskustelu ja vaihtoehtojen etsiminen on mahdollista. Kuntien omien ehdotusten pitää vaikuttaa jatkokäsittelyyn. Mahdollisesti asetettavilla selvityshenkilöillä on onnistumisen edellytykset vain, jos kunnat haluavat itse selvitykseen osallistua, sanoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.

Mäki-Lohiluoman mielestä uudistukset ovat kuitenkin välttämättömiä, eikä työ voi seisahtua selvittelyyn. Myös sosiaali- ja terveyspalveluille on tärkeätä luoda kestävä ja tehokas järjestämismalli, mutta se ei voi sanella koko kuntarakennetta.

Kuntaliitto on edellyttänyt, että mahdolliset kuntarakenteen muutokset tehdään kuntakentän myötävaikutuksella niin, että otetaan huomioon alueiden erityispiirteet ja kunnioitetaan kunnallista itsehallintoa. Kunnilta edellytetään vastuullista yhteistyötä ja valmiutta tehdä päätöksiä tulevaisuuteen katsoen.

– Vain valtion ja kuntien yhteistyöllä sekä kuntien keskinäisellä kumppanuudella voidaan rakentaa luottamukseen perustuvaa tulevaisuuden hyvinvointiyhteiskuntaa, jossa palvelut toimivat ja kansalaisten vaikutusmahdollisuudet on turvattu, Mäki-Lohiluoma sanoo.

Kuntaliiton hallitus linjasi jo viime huhtikuussa, että Suomessa tarvitaan kokoava kuntauudistus, jonka perustana ovat elinvoimaiset, vahvat peruskunnat, ja siellä missä sellaisia ei luontevasti synny, kuntien yhteistyöhön perustuvat piirikunnat.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä