Kuntaliiton kehittämispäällikön Sanna Lehtosen mukaan Kuntaliitto sai budjettiin läpi monia tavoitteitaan.

– Kuntien kannalta onni, että lisää valtionosuusleikkauksia ei tule. Toki ensi vuodelle tulevat lisäeleikkaukset, noin 362 miljoonaa, ovat erittäin mittavat.  Vihdoin tuli päätöksiä, että tehtäviä ja velvoitteita lähdetään karsimaan oikein ohjelman kanssa, Lehtonen sanoo Kunta.tv:n haastattelussa.

Vielä ei ole tiedossa, mistä säästöt otetaan.

– Itse asiassa, jos verrataan valtionosuusleikkauksiin, niin siinä missä kustannussäästöä tavoitellaan 2017 mennessä 1 miljardilla, on päätetty 1,4 miljardin valtionosuusleikkauksista. Ihan käsi kädessä nämä eivät mene, mutta hyvä lähtökohta on, että päätöksiä velvoitteiden karsimisesta tehtiin, Lehtonen sanoo.

Tärkeänä hän pitää myös päätöstä aloittaa kuntien tehtävien vähentäminen sekä väljentää työntekoa rajoittavia tiukkoja kelpoisuusehtoja.

Lehtosen mukaan päivähoitoon kohdistuvia leikkaukset kuten subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen, eivät ole kuntien kokonaistalouden kannalta erityisen merkittäviä.

– Suurin osa kuntien kustannuksista tulee erikoissairaanhoidosta ja perusterveydenhuollosta. Näkisin, että yksittäisenä päätöksenä tämä on hyvä alku niille vaikeille päätöksille joita jatkossa joudutaan tekemään entistä enemmän.

Katso Sanna Lehtosen haastattelu Kunta.tv:ssä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä