Kuntaliiton mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakennetta kartoittaneen selvityshenkilötyöryhmän esitys luo kunnille edellytyksiä vahvistaa perustason palveluiden järjestämiseksi vaadittavaa kantokykyä sekä järjestää ja tuottaa palveluja.
 
– On hyvä, että esitys lähetetään kuntiin lausuntokierrokselle, sillä kunnissa on pidetty ongelmallisena sitä, että palvelurakennetyöryhmän esitykset eivät olleet käytettävissä kuntien antaessa lausuntojaan kuntarakennelaista. Kuntien lausunnoille sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteesta on varattava riittävästi aikaa, toteaa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen.
 
Kuntaliitto pitää tärkeänä, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen osalta saadaan linjauksia kehysriihessä.
 
– Kaikki ainekset päätöksentekoon ovat olemassa. On tärkeää, että tulevaisuuden kuntarakenne ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenne kulkevat rinnakkain.
 
– Keskeinen asia, joka vielä pitää käydä läpi, on rahoitus ja sen kustannusvaikutukset kunnille. Tämä tulee käydä läpi perusteellisesti järjestämislain valmistelun yhteydessä, Haatainen huomauttaa.
 
Huoli lähipalveluista oikeutettu
 
Tuula Haatainen toteaa, että monet kunnat ovat kuulemistilaisuuksissa ja muissa kannanotoissaan olleet oikeutetusti huolissaan kuntalaisille tärkeiden lähipalvelujen turvaamisesta.
 
– Huoli on otettava vakavasti ja Kuntaliitto valmisteleekin yhdessä STM:n ja VM:n kanssa lähipalveluja koskevaa hanketta.  Siinä pyritään löytämään ratkaisuja lähipalvelujen turvaamiseen kun kunnat uudistavat toimintaansa ja tekevät päätöksiä palvelurakenteen muutoksista. Tavoitteena on luoda edellytyksiä palvelujen nykyistä yhdenvertaisemmalle saatavuudelle.
 
Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen toimi sote-uudistusta kartoittaneessa työryhmässä asiantuntijajäsenenä.
 

Katso Kunta.tv:n Tuula Haataisen haastattelu

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä