Ensi viikolla selviää kuka hoitaa sote-palvelut nykyisellä Kuusiolinnan alueella. (Kuva: Ville Miettinen)

Kun palveluja hyvinvointialueilla laitetaan uusiksi, niin vääntö ja lobbaus on kova. Maanantaina Lapin suunnalla päätettiin aluevaltuustossa äänin 30-29 jatkaa Meri-Lapin jättiulkoistusta Mehiläisen kanssa. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen hallitus päätti maanantaina puolestaan äänin 7-6 esittää valtuustolle, että se irtisanoisi Pihlajalinnan tytäryhtiön Kuusiolinna Terveys Oy:n vuoteen 2030 ulottuvan ulkoistussopimuksen.

Kuusiolinna Terveys Oy on tuottanut vuodesta 2016 lähtien Alavuden, Kuortaneen, Soinin ja Ähtärin alueella sosiaali- ja terveyspalvelut. Sopimuksen irtisanominen on kuuma peruna Etelä-Pohjanmaalla, sillä etenkin sopimuksen piirissä olevissa kunnissa on oltu tyytyväisiä järjestelyyn.

Esimerkiksi alueen kuntien Keskustan kunnallisjärjestöjen julkisessa vetoomuksessa vaadittiin pontevasti jatkoa sopimukselle.

-Kuusiokuntien alueella on pystytty Kuusiolinnan toimesta huolehtimaan kattavista lähipalveluista kustannustehokkaasti ja asiakasystävällisesti. Nyt vaarana on lääkäritilanteen heikkeneminen, hoitoon pääsyn hidastuminen, kustannusten nousu ja palveluiden sekä työpaikkojen myötä elinvoiman katoaminen alueelta.

-Tasapuolisten palveluiden toteuttamisen tulisi tarkoittaa sitä, että toimivimmat käytännöt otetaan koko alueen käyttöön. Kuusiolinna Terveys Oy on tehnyt useita asioita tehokkaammin, kuin puhtaasti julkinen palvelutuotanto. Toiminnalla oli ratkaiseva merkitys myös alueen kuntien talouden kohentamisessa sen ollessa vielä kunnallisen päätöksenteon alla, vetoomuksessa perustellaan sopimuksen jatkoa.

Valtuustoon toistamiseen

Vastaavasti sopimuksen irtisanomista ajavien puolelta tuodaan esiin lainsäädännön vaatimukset ja talouden kylmät reunaehdot. Asia on jo kertaalleen käynyt aluevaltuustossa, mutta silloin aluevaltuusto päätti palauttaa asian aluehallituksen valmisteltavaksi siten, että sopimuksen jatkoneuvottelut on käynnistettävä lainsäädäntö ja hyvinvointialueen kokonaisetu huomioiden.

Jatkoneuvotteluja käytiin, mutta neuvotteluissa ei saavutettu ratkaisua. Jos aluevaltuuston enemmistö päätyy aluehallituksen kanssa samalle kannalle, niin nykyinen sopimus päättyy vuoden 2025 lopussa.

-Lainsäädäntö velvoittaa, että hyvinvointialueen on turvattava palvelut yhdenvertaisesti koko alueellaan. Nykyisellä sopimuksella on sidottu hyvinvointialueen resursseja pitkälle tulevaisuuteen Kuusiokuntien alueelle. Järjestely ei ole nykyisen lainsäädännön mukainen. Resurssit tulee voida jakaa tasavertaisesti, aluehallituksen puheenjohtaja Lasse Hautala (kesk.) muistuttaa.

Pihlajalinna pitää irtisanomista lainvastaisena

Pihlajalinnan suunnalla Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen suunnitelmaa irtisanoa palvelusopimus ennen aikojaan pidetään poikkeuksellisena ja perusteiltaan lainvastaisena.

-Pihlajalinna pitää Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella tehtyä valmisteluprosessia poikkeuksellisena ja katsoo, että nyt esitetyt sopimuksen päättämisen perusteet ovat yksiselitteisesti lainvastaisia. Esimerkiksi Pirkanmaan hyvinvointialue on päättänyt hankintalain ja sote-lainsäädännön mukaisesti vastaavan sopimuksen jatkumisesta. Pirkanmaan hyvinvointialue ja Pihlajalinna ovat sopineet tarvittavista palvelutuotannon muutoksista alkuperäisen sopimuksen ehtojen mukaisesti, yhtiön julkaisemassa tiedotteessa todettiin aiemmin syksyllä.

Kuusiolinna Terveys Oy:n liikevaihto on ollut viime vuosina vajaan 100 miljoonan euron luokkaa ja se on työllistänyt tilinpäätöstietojen mukaan noin 1200 työntekijää. Pihlajalinna omistaa yhtiöstä 97 prosenttia ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on kolme prosenttia yhtiön osakkeista.

Hyvinvointialueiden on arvioitava lokakuun loppuun mennessä kunnilta siirtyneiden palvelusopimusten jatkumisen mahdollisuudet. Etelä-Pohjanmaalla hyvinvointialueen valtuusto on koolla maanantaina 30.10.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*