Lahti esittää naapurikunnilleen, että Päijät-Hämeeseen muodostettaisiin koko maakunnan kattava markkinointiyhtiö, jonka vastuulla olisivat aluemarkkinointi, asumisen markkinointi, matkailun markkinointi ja myynti sekä matkailun kehitys. Kaikki maakunnan kunnat rahoittaisivat tätä samalla osuudella asukasta kohden.

Toiseksi Lahden ydinkaupunkiseudulle muodostettaisiin Hollolan kunnan, Lahden kaupungin, Nastolan kunnan ja Orimattilan kaupungin yhteinen elinkeinoyhtiö, jonka toiminta painottuu alueen uudistumiseen, yritystoiminnan osaamispohjaiseen kehittämiseen, kansainvälistymiseen sekä uuden ja vanhan yritystoiminnan kasvuun ja kilpailukykyä tukevaan innovaatiotoimintaan.

Käytännössä ydinkaupunkiseudun yhteinen yhtiö ja sen toiminnan pohjaksi laadittavat elinkeinotavoitteet ovat edellytys valtion linjausten mukaiseen kaupunkipolitiikkaan, sen kasvusopimuksiin sekä maankäytön, asumisen ja liikenteen kehittämissuunnitelmiin Lahden kaupunkiseudulla.

Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta perustelee blogissaan uudistamisen tarvetta elinkeinopolitiikan uudelleen suuntauksella ja aktivoimisella. Lahden seudulla panostetaan ympäristöosaamiseen ja teolliseen muotoiluun erityisinä kärkiosaamisaloina, ja Myllyvirran mielestä kunnallinen elinkeinotoimi voi vauhdittaa näiden menestystä.

Nykyinen toimintamalli, jossa on neljä kuntarahoitteista elinkeinoyhtiötä, Lahden Alueen Kehittämisyhtiö Oy Lakes, Lahden tiede- ja yrityspuisto Oy, Lahti Travel Oy ja Lahden alueen uusyrityskeskus ry, on toiminut Myllyvirran mielestä kohtuullisesti. Tällä tavalla ei kuitenkaan hänen mielestään voida jatkaa, koska osa alueen kunnista on ilmaissut tyytymättömyytensä nykyiseen kustannustenjakoon. Myllyvirran mielestä nykyinen malli ei myöskään vastaa parhaalla mahdollisella tavalla tuleviin haasteisiin.

Kaupunginjohtaja Myllyvirran mukaan uudelleenjärjestelyä on valmisteltu avoimessa hengessä viime syksystä alkaen muun muassa maakunnan kunnanjohtajakokouksissa, Hollolan, Lahden, Nastolan ja Orimattilan puheenjohtajistojen tapaamisissa, elinkeinoyhtiöiden hallituksien kokouksissa sekä muissa yhteyksissä.

Jotta uuden toimintamallin käynnistäminen olisi mahdollista ensi vuoden alusta lukien, kunnilta on pyydetty kannanottoja uuteen esitykseen 11.6.2012 mennessä.

(KL)

Lahden kaupunki: Lahti haluaa uudistaa maakunnan elinkeinotoimen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä