Lappeenrannan kaupunki antaa valtiovarainministeriölle lausunnon, jossa kahden kaupungin mallia pidetään kultarakenneuudistuksessa hyvänä vaihtoehtona Etelä-Karjalassa. Kaupunginvaltuusto päätti lausunnosta 18.2.2013.

Perusteluna esitetään muun muassa, että kahden kaupungin mallissa päätöksenteko säilyy lähempänä asukkaita kuin yhden kaupungin mallissa. Lappeenranta olisi kuitenkin omalta osaltaan valmis selvittämään myös koko maakunnan kattavan yhden kaupungin muodostamista, koska se olisi toimivin ratkaisu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä.

Lappeenranta ja Imatra esittävät valtiovarainministeriölle yhteisesti, että kuntauudistuksen selvitystyö käynnistetään Etelä-Karjalassa kahden kaupungin mallin perusteella. Koko maakunnan kattavista palveluista kaupungit ovat valmiita sopimaan erikseen muun muassa vastuukuntamallilla tai muilla yhteistyötavoilla.

Lausunnon mukaan selvitys voidaan käynnistää syksyllä 2013 valtion asettaman selvityshenkilön johdolla. Mahdolliset kuntaliitokset voisivat toteutua aikaisintaan vuodesta 2017 alkaen.

Vaikka yhden kaupungin malli olisikin sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen kannalta hyvä ratkaisu, kahden kaupungin mallia puoltaa muun muassa lähipalveluja koskevan päätöksenteon pitäminen lähellä asukkaita sekä palvelujen asiakaslähtöisyyden ja saavutettavuuden turvaaminen, Lappeenrannan tiedotteessa todetaan.

Lähes koko Etelä-Karjalan alueella sosiaali- ja terveyspalvelut on koottu Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote ) alle. Lappeenranta korostaa, että lainsäädännöllä ei tule rajoittaa Eksoten tapaisten maakunnallisten yhteistoimintamallien jatkamista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä