Kuntajohtajat aikovat rentoutua kiireisen vuoden päätteeksi muun muassa liikunnan ja läheistensä seuran avulla. (Arkistokuva: Ville Miettinen)

Kuntalehti kysyi kuntajohtajilta heidän joulutunnelmistaan, ja vastauksia tuli eri puolilta maata niin suurista kuin pienemmistä kunnista. Vastauksissa korostuivat ajan viettäminen yhdessä läheisten kanssa ja omat jouluperinteet. Rentoutua aiottiin muun muassa hiihtämällä, mutta löytyypä listalta myös sukellusreissu etelän auringon alle. Kuntalaisille haluttiin toivottaa muun muassa lähimmäisenrakkautta ja tulevaisuudenuskoa.

Näihin kysymyksiin kuntajohtajat vastasivat:

1. Mitä sinun joulunviettoosi kuuluu?

2. Kuinka rentoudut työntäyteisen vuoden päätteeksi?

3. Jos voisit antaa joululahjan kaikille kuntalaisille, mitä antaisit?

Huittisten kaupunginjohtaja Viveka Lanne:

Huittisten kaupunginjohtaja Viveka Lanne valittiin tehtäväänsä vuonan 2022.

1. Metsähartaus aatonaattona. Aattona rentoa yhdessäoloa lähisuvun kanssa. Hyvää ruokaa, saunomista ja avantouintia.

2. Välipäiviksi suuntamme hieman pohjoisemmaksi hiihtämään ja laskettelemaan. Syksy on ollut melko työntäyteinen ja oma liikkuminen on jäänyt vähiin. Välipäivien tuloksena siis toivottavasti terveellä tavalla kipeät lihakset!

3. Kyllä se kuntalaisten joululahjakin jotenkin liittyisi hyvinvointiin. Liikkumiseen tai vaikka kulttuurielämyksiin.

Pirkkalan pormestari Marko Jarva:

Marko Jarva valittiin toiselle kaudelleen pormestarina vuonna 2021. (Kuva: Pirkkalan kunta)

1. Joulunviettomme on varsin perinteinen. Tänä vuonna vietämme se Ruotsin puolella, koska osa perheestämme asustelee siellä. Lapsenlapsia, iloa ja hulinaa. Perinteiset jouluruoat, tuskin kuitenkaan hapansilakkaa. Yhdessäoloa ja myös ajoittaista rauhaa, verrattain isolla porukalla, joista neljä alle 2-vuotiaita taaperoita. Ihan mahtavaa siis.

2. Läheisten parissa, jouluisista asioista nauttien. Ilman isompaa hössötystä. Joulun aikaa jatketaan parin viikon vuosilomalla, joka tällä kertaa sekin Suomen rajojen ulkopuolella.

3. Pirkkalalaisille antaisin ison sylillisen uskoa hyvään tulevaisuuteen, sekä toivotuksen ja toivomuksen pitkämielisyydestä ja onnellisten ihmisten oikeudenmukaisuudesta. Tämän kaiken antaisin kernaasti ihan jokaiselle kuntamme asukkaalle.

Turun pormestari Minna Arve:

Minna Arve valittiin Turun pormestariksi, kun kaupunki palasi pormestarimalliin sadan vuoden tauon jälkeen vuonna 2021.

1.Jouluni alkaa ekumeenisesta joulusta jo hyvissä ajoin ennen joulua. Jouluaattona lähdemme koko perheen kanssa kuuntelemaan joulurauhaa. Sen jälkeen saan koko lähiperheen, veljeni perheen ja vanhempani meille aattoa viettämään. Eli meillä on hyvin perinteinen joulu. 

2. Itselleni parasta rentoutumista on aika perheen kanssa arkisissa touhuissa  ja aikaa kuntoilulle. 

3. Toivoisin, että jokaisella olisi ainakin yksi merkityksellinen ihminen ja kohtaaminen joulun aikana. 

Kauhajoen kaupunginjohtaja Niku Latva-Pukkila:

Ennen valintaansa Kauhajoen kaupunginjohtajaksi Niku Latva-Pukkila oli Laukaan hallintojohtaja ja vt. kunnanjohtaja. (Kuva: Kauhajoen kunta)

1. Jouluni on hyvin perinteinen. Vietän joulun aikani perheeni ja sukulaisten kanssa. Syödään hyvin, käydään ulkosaunassa joululöylyissä, pelaillaan erilaisia pelejä tai katsellaan hyviä elokuvia.

2. Rentoutumiskeinoni vuoden päätteeksi on ulkoilu ja liikkuminen, esimerkiksi hiihtäminen, jos kelit sallii. Ulkoilun päälle on mukava avata jokin kirja, mitä ei ole vuoden aikana ehtinyt lukea

3. Antaisin optimismia. Nykyisessä maailmassa pessimismi on kasvanut huomattavasti. Ripauksella optimismia jaksaa paremmin ja sinun optimismilla on positiivinen vaikutus myös muihin ihmisiin, joiden kanssa olet tekemisissä.

Laukaan kunnanjohtaja Linda Leinonen:

Linda Leinonen aloitti Laukaan kunnanjohtajana vuonna 2018.

1. Olemme perheen kanssa viettäneet jo useamman joulun lumisessa Kittilässä, Levillä. Joulunviettoon kuuluu jouluaattoaamun hartaus Marian Kappelissa, yhdessä oloa perheen ja ystävien kanssa, paljon liikuntaa ja hyvää ruokaa.

2. Rentoudun hiihtämällä perinteisellä tyylillä. Parasta on kun saa sukset vasta-ajetulle latu-uralle ja voi hiihtää aikatauluttomasti pitkin lumisia metsiä.

3. Antaisin rauhaa ja luottamusta siihen, että kaikki järjestyy!

Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen:

Päivi Rahkonen poseeraa Hollolan maskotin Heikki-Hirven kanssa. Rahkonen valittiin kunnanjohtajaksi jo vuonna 2002. (Kuva: Hanna Kaitila)

1. Paljon perinteitä kuten haudoilla käynti, joulukirkko ja perheen kanssa yhdessäoloa.

2. Lukemalla, liikkumalla ja avannossa uiden.

3. Rakkautta, rikkautta ja rauhaa.

Joensuun kaupunginjohtaja Jere Penttilä:

Jere Penttilä aloitti Joensuun kaupunginjohtajana marraskuussa.

1.Kotona yhdessäoloa perheen kanssa sekä liikuntaa ja ruokailua sopivin väliajoin.

2. Lukemalla kirjoja, nukkumalla hyvin ja liikkumalla monipuolisesti.

3. Kenenkään ei tarvitsisi kokea yksinäisyyttä eikä huolta jokapäiväisestä toimeentulosta.

Iin kunnanjohtaja Marjukka Manninen:

Marjukka Manninen valittiin Iin kunnanjohtajaksi viime vuonna. Hän nauttii sukeltamisesta.

1.Vietämme joulun yleensä varsin perinteisesti suvun kesken yhdessä olleen, syöden, joulukirkossa käyden ja erityisesti, kun lapset olivat pieniä, joulupukkia odotellen. Joulun kunniaksi on mukava myös käydä luminen joulumaasto hevosilla.

2. Joulun aikoihin, yleensä aaton jälkeen, meillä on muodostunut perinteeksi kunnon irtiotto kaikesta eli reissu jonnekin, jossa kohtuullisella varmuudella on lämmintä ja aurinkoista ja jossa pystyy sukeltamaan. Kunnanjohtajan hommissa on hyvässä ja pahassa kiinni aika 24/7 myös kesäloma-aikaan, joten tämänkaltainen nollausmahdollisuus on ainakin itselleni tosi tärkeä. Sen jälkeen jaksaa taas. Tänä vuonna tuo perinteinen osuus jää väliin ja aurinko-osuus alkoi jo muutama päivä sitten.  

3. Vaikka se melkoisen kliseistä onkin, niin tässä maailmantilanteessa toivon kyllä ihan kaikille ja kaikkialle rauhaa ja normaalimpaa aikaa. Toivon myös kaikille jaksamista näinä poikkeusaikoina ja sitä, että jaksettaisiin tukea myös muita. Kuntalaisten näkökulmasta toivon myös, että isot elinkeinopuolen hankkeemme menevät eteenpäin ja uusia tulee työstettäväksi. Sillä saadaan lisää elinvoimaa ja resursseja kaikkeen toimintaan ja palveluihin.  

Kirkkonummen kunnanjohtaja Virpi Sailas:

1.Joulun pääsen viettämään sisareni perheen kanssa. Teemme suomalaista joulua Itävaltaan.

2.Vietän aikaa läheisteni kanssa, luen ja ulkoilen mahdollisimman paljon.  

3. Haluaisin antaa kaikille kirkkonummelaisille joululahjaksi onnea, iloa ja menestystä tuleville vuosille. Toivon, että kirkkonummelaiset voivat viettää joulua nauttien hienosta luonnostamme ja läheisten seurasta.

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi:

Jari Kesäniemi aloitti Forssan kaupunginjohtajana vuonna 2017.

1.Joulu on meillä aika perinteinen. Aamu alkaa saunalla ja vähintään viidellä pulahduksella meressä. Kylmäuinti on koko perheen harrastus. Tällä kertaa olemme varanneet yhteisen sauna-ajan 13 henkilölle. Taitaa siis olla sukuvika.

2. Minulle liikunta kaikissa eri muodoissaan on ollut aina parasta mahdollista palautumista ja rentoutumista. Toisaalta se, että tietää ettei ole kiire on myös mukavaa. Luonto ja ulkona olo on myös todella tärkeää. 

3. Henkilökohtaisesti haluaisin antaa rauhaa, rakkautta ja terveyttä. Yhdessä oloa ja lähimmäisten kunnioittamista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä