Kevan hallituksen puheenjohtaja, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty, kok., tyrmää Joensuun ehdotuksen keventää eläkemaksujen perimistä kuntatalouden kriisin helpottamiseksi.

Joensuun kaupunginhallitus päätti esittää, että Keva luopuisi vuosina 2014-16 vuosittaista eläkemenoa korkeamman eläkemaksun perimisestä eikä kartuttaisi eläkerahastoa ylimääräisellä perittävällä. Joensuun mukaan tämä keventäisi kuntien eläkemaksuja miljardilla eurolla.

– Ymmärrän itsekin kuntajohtajana Joensuuta, mutta ei tämä ole missään tapauksessa paikka jossa puskurirahoja voi tulla, Räty sanoo Kuntalehdelle.

Rädyn mukaan Kevan nykyistä eläkerahastoa pitää laskennallisesti alkaa käyttää vuonna 2017.

– Se on hyvin lähellä, ja eläkeratkaisuja tehdään hyvin pitkällä aikavälillä eikä lyhyellä aikavälillä.

Kevan hallitus on paraikaa Hongkongissa. Rädyn mukaan Joensuun ehdotus on herättänyt matkalla epävirallista keskustelua. Virallista keskustelua siitä käydään ensi viikolla.

– Totta kai siitä keskustellaan. Eläkemaksujen suuruuden linjaa Kevan valtuuskunta, mutta henkilökohtainen mielipiteeni on, että juuri nyt kuntien taloustilanne ei ole hyvä syy sille, että eläkemaksuja pitäisi ruveta vähentämään.

Rädyn kanssa samoilla linjoilla ovat julkisen alan ammattiliittojen puheenjohtajat, joiden mukaan Joensuun ehdotus on ristiriidassa eläkerahastojen riittävyyden kanssa. Ay-johtajien mukaan eläkerahoituksen haasteet tulevat kunnissa vastaan 10-20 vuoden päästä ja rahastojen riittävyys vaarantuu vakavasti, jos tulevia eläkemaksuja alennetaan.

Aiheesta aiemmin:

Joensuu esittää Kevalle ylimääräisen eläkemaksun poistoa

KT:n Jalonen: Eläkeuudistus on toteutettava

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä