Kotkan ja Haminan kaupunginhallitukset näyttivät eilen vihreää valoa energiayhtiöidensä aikeille lähteä rahoittamaan Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalaitosta, kirjoittaa Kymen Sanomat.

Pyhäjoen tarve Etelä-Kymenlaaksosta saapuvalle rahalle olisi arviolta 10-15 miljoonaa euroa. Haminan Energian osuus Fennovoimasta on hieman suurempi kuin Kotkan Energian. Molempien osuus ydinvoimalahankkeesta olisi alle prosentin.

Etelä-Suomen Sanomat puolestaan kertoo, että Lahden kaupunginhallitus päättää ydinvoimaa koskevasta konserniohjeistuksesta Lahti Energialle ensi maanantaina, kun Lahden valtuusto on pitänyt kokouksensa ja käsitellyt ydinvoima-aloitetta.

– Kuuntelemme ensin valtuuston poliittisen tahtotilan asiassa. Edellytämme Energialta vähän tarkempia laskelmia ja annamme sen jälkeen lopullisen konserniohjeen, Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka Viljanen, kok., sanoo.

Energiayhtiöiden on annettava lokakuun aikana sitoumuksensa Fennovoiman pääomittamisesta ja ydinvoimalan rakennusaikaisesta rahoituksesta.

Pyhäjoen voimala sai eduskunnalta periaateluvan 2010. Kun Fennovoima vaihtoi laitostoimittajan japanilaisen ja ranskalaisen laitevalmistajan sijasta venäläiseen Rosatomiin, useat tahot ovat vaatineet voimalaluvalle uutta eduskuntakäsittelyä. 

Ympäristöministeri Ville Niinistö, vihr., arvioi syyskuun lopussa Helsingin Sanomille​, että Pyhäjoen voimalahanke kaatuu, ennen kuin mitään poliittista harkintaa edes tarvitaan.

– Osakaspohja romahtaa seuraavan puolen vuoden kuluessa, Niinistö ennusti.

KySa: Kotka ja Hamina pysyvät ydinvoimaruodussa

ESS: Lahti haistelee valtuuston ydinvoimakannat

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä