Nurmijärvellä etsitään säästöjä. Kunta kasvaa vauhdilla ja investoinnit tietävät velkataakan kasvua. Ja näinä aikoina velan ohella kasvavat myös korkokulut. (Kuva: Nurmijärven kunta)

Nurmijärvi kunta on viime vuodet paininut melkoisessa talouskurimuksessa. Kunta kasvaa ”liian” nopeasti ja tämä on näkynyt velkataakan kasvuna. Rajuimpien arvioiden mukaan kunnan korkotulot voisivat olla 2030-luvulla jo kymmenen miljoonan euron luokkaa.

Kunnassa on jo useamman vuoden ajan suitsittu kunnan menojen kasvua NUUKA-ohjelman avulla, jossa tavoiteltiin alun perin 9 miljoonan euron säästöjä vuosille 2023-2026. Ensimmäinen nuukailu-kierros ei tuottanut kaikilta osin toivottua tulosta ja tänä vuonna käytiin läpi uusi NUUKA-ohjelman päivitys. Toisella kierroksella etsittiin noin miljoonan euron säästöjä.

Poliittisen ohjausryhmän kokoama keinovalikoima on tuttua juttua monista muista vastaavassa tilanteessa olevista kunnista, mutta yhdessä kohdassa Nurmijärvi poikkeaa kaltaisistaan. Siellä nimittäin päätettiin lähteä leikkaamaan määräaikaisesti luottamushenkilöiden palkkioita. Kaikkia palkkioita alennetaan 10 prosenttia ja yli kolmen tunnin kokouksista ei makseta enää ylimääräistä.

-Minusta palkkioihin tehtävä leikkaus olisi voinut olla suurempikin, eli vaikka sen 30 prosenttia. Minusta on absurdia, ettei tässä tilanteessa, jossa toimintoja päättyy ja työntekijöiden kanssa joudutaan neuvottelemaan töiden jatkosta, ei oltu valmiita isompaan palkkioiden leikkaukseen. Tämä luottamushenkilönä toimiminen ei ole kuitenkaan kenellekään päätoimi, pohtii kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen (kesk.).

Ohjausryhmän oma idea

Vuoden 2024 osalta säästöjä kokouspalkkioista arvioidaan kertyvän 60 000 euroa ja seuraavalle puolen vuoden mittaiselle kuntavaalivuodelle on laskettu säästöjä tulevan 30 000 euroa. Määräaikainen muutos koskee sekä luottamushenkilöille että viranhaltijoille maksettavia kokouspalkkioita, vuosipalkkioita sekä muita hallintosäännön mukaisia palkkioita. Vaalilautakuntien ja -toimikuntien palkkiot sekä luottamushenkilöiden ansionmenetykset ja matkakustannusten korvaukset on jätetty määräaikaisen palkkioleikkauksen ulkopuolelle.

-Valtaosa eli varmaan 95 prosenttia säästöohjelman toimenpiteistä on valmisteltu virkavastuulla eli ne tulivat kunnanvirastolta meille ohjausryhmään. Tämä kokouspalkkioiden leikkaus nousi esiin meidän ryhmän sisältä. Kun joka paikasta niistettiin jotain, niin me ohjausryhmässä katsoimme, että meidänkin täytyy osallistua talkoisiin, kertoo ohjausryhmän puheenjohtajana toiminut Arto Hägg (kok.).

Vaikka seuraavan 1,5 vuoden ajan Nurmijärvellä ei enää yli kolmen tunnin kokouksista ylimääräisiä korotuksia makseta, niin Hägg ei usko, että tällä olisi vaikutusta kunnalliseen päätöksentekoon paikkakunnalla.

-Puheenjohtajan rooli on aika iso siinä, kuinka sujuvasti asiat kokouksessa käsitellään. Myös hallintosäännön avulla voidaan vaikuttaa kokouksien pituuteen. Kaikkia rutiiniasioita on ihan turha tuoda esimerkiksi valtuuston päätettäväksi, Hägg jatkaa.

Tähän saakka kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston, sekä näiden asettamien toimi- ja valiokuntien kokouksista on maksettu Nurmijärvellä kokouspalkkiota 123 euroa/kokous. Yli kolme tuntia kestävien kokousten osalta palkkiota on korotettu 50 prosentilla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä