OAJ:n puheenjohtaja Katariina Murron mielestä lakivalmistelu vientivetoisesta työmarkkinamallista on järjetön ja kestämätön ratkaisu. (Näyttökuva OAJ:n videosta)

OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto on erittäin pettynyt työministeri Arto Satosen päätökseen käynnistää lakivalmistelu hallitusohjelmaan kirjatusta vientivetoisesta työmarkkinamallista.

Satonen esitti aiemmin syksyllä toiveen, että työmarkkinaosapuolet esittäisivät yhteisen ratkaisun uudesta työmarkkinamallista. Osapuolten väliset keskustelut kuitenkin kariutuivat. OAJ:n näkemyksen mukaan neuvottelutahtoa löytyisi silti usealta osapuolelta.

– Lakivalmistelu vientivetoisesta työmarkkinamallista on järjetön ja kestämätön ratkaisu. Maan hallitus ja poliitikot puuttuvat palkkaneuvotteluihin, mikä ei kuulu heidän vastuulleen. Olen myös pettynyt liittoihin, jotka edelleen kieltäytyvät neuvottelemasta uudesta työmarkkinamallista, vaikka palkkaneuvottelut ovat liittojen edunvalvonnan ydintehtävää. Vientimalli ei ole yhdenkään julkisella sektorilla työskentelevän palkansaajan etu, Murto sanoo Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n kannanotossa.

Virka- ja työehtosopimusneuvottelut jatkuvat, mutta haasteet kasvavat entisestään. Murto ennustaa lakkojen ja muiden järjestöllisten toimien lisääntymistä ja pitkittymistä tulevaisuudessa.

– Lakiin kirjattava vientimalli tarkoittaisi sitä, että työnantajat tarjoaisivat muille aloille automaattisesti vientialojen palkankorotuksia alempia korotuksia. Tällöin neuvottelut väistämättä ajautuisivat valtakunnansovittelijalle, joka ei kuitenkaan lain puitteissa voisi ehdottaa muuta ratkaisua. Valtakunnansovittelijan instituutio muuttuisi täysin turhaksi, ja häiriöt työmarkkinoilla lisääntyisivät. Lakiin kirjattava vientimalli puuttuisi merkittävällä tavalla neuvottelutoimintaan ja sopimusvapauteen, mitä ei voi pitää hyväksyttävänä.  

Murron mukaan Suomi on ajautunut todelliseen työmarkkinaumpisolmuun, josta ulospääsy edellyttäisi pragmaattista ja rohkeaa johtamis- ja päätöksentekokykyä. Suomea riivaavat tällä hetkellä taloushaasteet, korkeat työkyvyttömyyskustannukset sekä merkittävä osaamisvaje.

– Suomi ei pärjää eikä menesty ilman osaamista. Ja opettajat mahdollistavat osaamisen. Opettajilla, tutkijoilla ja alan esihenkilöillä, kuten koko julkisella ja julkisrahoitteisella sektorilla on oikeus oikeudenmukaiseen ja reiluun ansiokehitykseen, jota on korjattava neuvottelupöydässä seuraavillakin sopimuskierroksilla, Murto painottaa.

OAJ:n hallitus kokoontuu 17. tammikuuta ylimääräiseen kokoukseen, jossa päätetään mahdollisista järjestöllisistä jatkotoimista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä