Nuorten aloite vaatii tyttöjen turvallisuuden parantamista Helsingissä. Aloitteen mukaan tytöt kokevat turvattomuutta ja altistuvat ahdistelulle liikkuessaan ilta-aikaan kaupungissa.

Aloitteen kirjoittaja Lumia Pesosen mukaan pimeällä liikkuminen on ahdistavaa, sillä aikuiset miehet huutelevat alaikäisille tytöille. Hän toivoo kaupungilta toimia tyttöjen turvallisuuden takaamiseksi: että kouluissa painotettaisiin, että häirintä on rikos ja että nuorilla olisi mahdollisuus kertoa aikuisille kokemuksistaan. 

– Nuorilla esimerkiksi kynnys soittaa hätänumeroon on todella korkea ja siksi toivoisin, että olisi joku muu paikka johon ilmoittaa häirinnästä myös ilman, että tietää ahdistelijan henkilöllisyyttä, hän kirjoittaa.

Nuoret naiset kokevat turvattomuutta

Helsingissä käytössä oleva nuorten aloitejärjestelmän kautta 13-17-vuotiaat helsinkiläiset voivat lähettää päättäjille kaupunkia kehittäviä ideoita ja ehdotuksia. Jokaiseen ehdotukseen, ideaan, toiveeseen ja aloitteeseen vastaa aloitteen aihetta sivuavan toimialan apulaispormestari tai pormestari. 

Lumia Pesosen aloitteeseen on vastannut pormestari Jan Vapaavuori, joka kiittää tärkeän asian esille nostamisesta. Vapaavuoren mukaan kaupunki on tehnyt paljon töitä häirinnän kitkemiseksi, mutta tehtävää riittää yhä.  

Kaiken kaikkiaan helsinkiläiset kokevat kotikaupunkinsa turvalliseksi ja rauhalliseksi.

Nuoret naiset ja tytöt kuitenkin kokevat turvattomuutta enemmän kuin muut.  Vuoden 2019 kouluterveyskyselyn mukaan he kohtaavat häirintää julkisilla paikoilla, internetissä ja puhelimitse. 

Etenkin julkisessa tilassa koettu seksuaalinen häirintä korostuu Helsingissä muuhun maahan verrattuna.

– On huolestuttavaa, että häirintää kokeneet nuoret jättävät kouluterveyskyselyn perusteella usein kertomatta kokemastaan aikuisille, vastauksessa sanotaan. 

Kyselyn mukaan alle joka kolmas niistä yläkoululaisista ja toisen asteen opiskelijoista, jotka ovat kokeneet seksuaalista häirintää tai väkivaltaa, ovat kertoneet asiasta aikuiselle.

Tukea nuorisopalveluista

Nuoret voivat saada tukea kaupungin nuorisopalveluista. Nuorisotyöntekijöitä voi tavata paitsi nuorisotaloilla, myös kaduilla, metroasemilla ja ostoskeskuksissa. 

Helsingin kaupunki tekee yhteistyötä Helsingin poliisilaitoksen kanssa kaupungin turvallisuuden ja turvallisuuden tunteen parantamiseksi. Kaupungilla työskentelee poliisilaitoksen yhteyshenkilö, mikä mahdollistaa tietojen vaihdon esimerkiksi paikoista, joissa häiriöitä ilmenee normaalia enemmän. 

Kaupungin nuorisopalvelut on julkaissut kattavan oppaan seksuaalisen kaltoinkohtelun ehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi nuorisotyössä. Opas on suunnattu helsinkiläisille nuorisotyöntekijöille, ja sen avulla työntekijät voivat aiempaa paremmin auttaa kaltoinkohtelua kokeneita nuoria ja ohjata heidät oikean tuen piiriin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*