Kirjaston käyttäjälle avoin lähdekoodi suo monipuolisempia hakumahdollisuuksia. (Kuva: Ville Miettinen)

Useat maakuntakirjastot ovat ottamassa käyttöön avoimeen lähdekoodiin perustuvan Koha-kirjastojärjestelmän. Oulussa toimintaa pidetään vallankumouksellisena. Edelläkävijä Joensuussa kokemukset ovat rohkaisevia.

Koha on Uudessa-Seelannissa kehitetty järjestelmä, jota käytetään kirjastoissa ympäri maailmaa, mm. Oslon kaupunginkirjasto on päättänyt ottaa Kohan käyttöön.

Suomessa edelläkävijä on Joensuun seutukirjasto, joka otti Kohan käyttöön jo viime vuonna. Oulun seudun, Etelä-Savon, Kymenlaakson ja Lapin kirjastoissa Koha on tarkoitus ottaa käyttöön vuosina 2015-2017.

Myös Uudenmaan alueen kirjastoja odotetaan mukaan.

Oulun kirjastotoimen apulaisjohtaja Maija Saraste kuvailee Kohan vaikutusta vallankumoukselliseksi.

Mukana olevat kirjastot haluavat yhdessä irti kaupallisten järjestelmätoimittajien vallasta kustannuksissa ja ylläpidossa.

Toisin kuin kaupallisten tarjoajien järjestelmissä joissa rajapinnat ovat suljettuja, Kohan rajapinnat talousjärjestelmiin ja lainausautomaatteihin voidaan rakentaa kirjastoissa itse. Esimerkiksi erilaisten kirjaston mobiilisovellusten suunnittelu helpottuu.

– Lisäksi data kirjaston käyttäjistä ja käyttötavoista on huomattavasti yksityiskohtaisempaa ja helpommin saatavissa kuin kaupallisilta toimijoilta, joilta kaikki pitää tilata erikseen erillistä maksua vastaan, Saraste kuvailee.

– Kehittäminen on meidän omissa käsissämme, Saraste kiteyttää järjestelmän idean.

Radikaali toiminnan muutos

Kirjastot eivät suunnittele järjestelmää minkään ylemmän tahon komentamina, vaan vapaaehtoisesti ja omatoimisesti. Saraste pitää yhteistyökuviota erittäin kiinnostavana.

– Emme tee Oulun Kohaa tai Mikkelin Kohaa tai muuta vastaavaa, vaan kaikki ominaisuudet ovat yhteisiä. Työn tulokset ovat kaikkien muidenkin kirjastojen käytettävissä.

– Tämä on todella suuri toiminnallinen muutos. En tiedä onko missään julkishallinnon alalla tehty yhtä radikaalia muutosta. Kustannustehokas kirjastojärjestelmä, jossa on valta itsellä muutoksiin.

Kohti Kohaa -hanke starttasi toden teolla, kun se huhtikuussa sai tukea Etelä-Suomen AVIlta. Yhteistyötä vaatimusmäärittelyjen miettimisessä on tehty alueiden kesken jo vuosia.

– Varmaan 1 500 riviä vaatimuksia, on mietitty, miten hyvän kirjastojärjestelmän tulisi toimia ja miten toisaalta kaupalliset järjestelmät ja toisaalta avoimen lähdekoodin järjestelmät vastaavat kirjastojen vaatimuksiin.

– Elokuussa päätämme yhteistyön hallintamuodosta, tuleeko meistä Koha Suomi Oy vai ry, joka palkkaa työntekijät tekemään työtä maanlaajuisesti kirjastojen hyväksi.

Saraste arvioi uudella järjestelmällä päästävän huomattaviin it-kulujen alenemisiin.

– Vuodesta 2017 alkaen tulee säästöä, hän uskoo.

Joensuussa kirjaston väki
kehittää järjestelmää

Joensuussa on oltu tyytyväisiä viime vuonna käyttöön otettuun Kohaan, kertoo kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula.

Koha on tuonut paitsi vapautta myös vastuuta.

– Ei ole järjestelmän toimittajaa, jonka selän taakse mennä, jos tulee ongelma. Pitää itse keksiä, miten kohdataan se ja korjataan ja selitetään asiakkaalle.

Kustannusvaikutukset täsmentyvät myöhempien kokemusten myötä, mutta Pilppula arvioi järjestelmän ylläpitokustannusten suurin piirtein puolittuvan

– Kustannussäästö on merkittävä asia, mutta vielä merkittävämpi organisaation kannalta on että osaaminen on kasvanut huimasti.

Kohalla on Joensuussa järjestelmäkehittäjä ja pääkäyttäjä, ja lisäksi muu kirjastohenkilökunta on opetellut järjestelmän kehittämistä. Avoimen lähdekoodin suomaa vapautta on jo kokeiltu pienissä kehitysaskelissa.

– Ihmisten asenne on ollut loistava: olemme opetelleet itse ja kouluttaneet itsemme.

– – –

FAKTAT: Kohti Kohaa -hanke

Toimijat:

Mikkelin kaupunginkirjasto – Etelä-Savon maakuntakirjasto/Lumme-kirjastot

Kouvolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto/KYYTI-kirjastot

Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto/OUTI-kirjastot

Rovaniemen kaupunginkirjasto – Lapin maakuntakirjasto/Lapin kirjastot

Turun kaupunginkirjasto – Varsinais-Suomen maakuntakirjasto/Vaski-kirjastot

Kattavuus:

Hankkeessa mukana olevien kirjastojen toiminta-alueella on 1 460 890 asukasta ja 84 yleisten kirjastojen toimipaikkaa.

Lisää kirjastoista:

Kirjastot säilyvät lakisääteisinä – hallitusohjelma suosii kulttuuria

Juttua korjattu 21.8.: Toisin kuin jutussa alun perin sanottiin, Turun seudun kirjasto ei ole vielä tehnyt päätöstä Kohaan siirtymisestä. Turun seudun kirjasto on kuitenkin mukana Kohan kehittämisessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*