Arkistokuva: Juha Tanhua
OAJ esittää esiopetusta kaksivuotiseksi. Kuvassa Hollolan Kalliolan koulun oppilaita, takaa vasemmalta Jan Könönen, Laura Jaskari, Sisu Eloranta, Nella Rantala, Ellen Aaltonen, Viola Uski

Opetusalan Ammattijärjestö (OAJ) tarjoaisi esiopetusta jo viisivuotiaille ja ulottaisi oppivelvollisuuden ammatillisen tutkinnon tai lukion suorittamiseen asti.

OAJ julkisti esityksensä oppivelvollisuuden uudesta mallista tänään. OAJ:n mukaan malli on ensimmäinen kokonaisratkaisu, jonka pohjalta asia voitaisiin päättää seuraavassa hallitusohjelmassa.

– Esitämme kaksivuotista esiopetusta, jolloin siihen osallistuisivat 5- ja 6-vuotiaat. Esi- ja alkuopetuksesta tulisi joustava kokonaisuus, joka ottaisi huomioon lapsen yksilöllisen kehityksen ja oppimisvalmiudet. 5-vuotiaana lapsen oppimisherkkyys on parhaimmillaan. Lisäksi esiopetus tasoittaisi esim. perhetaustasta johtuvia eroja, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo tiedotteessa

Oppivelvollisuuden odotetaan nousevan yhdeksi suurista kysymyksistä ensi vuoden eduskuntavaaleissa. Toisen asteen koulutuksen ilmaiset oppimateriaalit -aloite eduskunnalle saavutti vastikään 50 000 allekirjoittajan rajan ja etenee eduskuntaan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)OAJ pitää nykyistä oppivelvollisuusmallia aikansa eläneenä. Perusopetus päättyy nyt käytännössä 9. luokan jälkeen kuitenkin viimeistään nuoren täyttäessä 17 vuotta. Vuosittain joukko nuoria putoaa koulutuksen ja työn ulkopuolelle. Kymmenettuhannet nuoret ovat syrjäytyneet.

Kuntalehden tammikuun numerossa keskustan kansanedustaja Tuomo Puumala arveli, että toisen asteen sisällyttäminen oppivelvollisuuteen – tai oppioikeuteen kuten Puumala sanoo – voisi olla järkevää.

Omassa mallissaan OAJ esittää oppivelvollisuuden ulottamista 19 ikävuoteen asti. Tämä tarkoittaisi, että perusopetusta voisi tarvittaessa saada 19-vuotiaaksi, ja toisaalta toinen aste sisältäisi kaikki koulutusmuodot sekä valmentavat ja valmistavat koulutukset. Nopeiden etenijöiden olisi mahdollista suorittaa lukion ja ammattikoulutuksen opintoja jo peruskoulun yläluokilla, ja toisen asteen aikana voisi suorittaa korkea-asteen opintoja, jotka huomioitaisiin siirryttäessä korkea-asteelle.

Kuntaliiton Opetus ja kulttuuri -yksikön johtaja Terhi Päivärinta pitää hyvänä, että OAJ pitää keskustelua oppivelvollisuudesta yllä.

– On tärkeä keskustelun aihe, miten oppivelvollisuutta pidennetään ja miten voidaan edistää toisen asteen tutkintojen suorittamista. Resursseja on kohdennettava toimenpiteisiin, joilla on eniten vaikuttavuutta.

– Kuntaliitto tekee paraikaa omia laskelmiaan erilaisista malleista, joita keskustelussa on viime aikoina ollut ja niiden kustannusvaikutuksista. Laskelmat julkistetaan kevään aikana, Päivärinta sanoo Kuntalehdelle.

OAJ:n mukaan sen esittämän mallin hinta olisi 294 miljoonaa euroa. Esiopetuksen ulottaminen 5-vuotiaisiin maksaisi 34 miljoonaa euroa, oppivelvollisuus 19-vuotiaaksi 47 miljoonaa. Lisäksi kustannuksia toisivat OAJ:n malliin kuuluva oppimateriaalien maksuttomuus (35 milj. €), tukiopinto-ohjaus ja joustava perusopetuksen järjestämisvelvollisuus (30 milj. €), esi- ja erityisopetuksen erityisopettajien lisääminen (134 milj. €) ja uusi opettajamitoitus (13 milj. €).

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*