Opetushallituksen selvitys koululaisten Move!-kuntomittauksen turvallisuudesta on valmistunut. Opetushallitus selvitti asiaa yhdessä mittauksen kehittäneiden asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi UKK-instituutti on tehnyt testauksista oman arvionsa.

Kummankin selvityksen mukaan Move-mittaukset ovat turvallisia ja opettajan käsikirjan ohjeet riittävät. Testauksia voi jatkaa normaalisti, Opetushallitus tiedottaa.

Turun kaupunki jatkavansa testauksia. Turku oli yksi kunnista, joka keskeytti Move-mittaukset Espoossa sattuneen kuolemantapauksen jälkeen.

– Move!-mittauksiin liittyvät turvallisuusseikat on nyt selvitetty Opetushallituksen toimesta. Voimme siis tämän tiedon perusteella jatkaa mittausten parissa turvallisesti myös Turussa, perusopetuksen palvelualuejohtaja Tommi Tuominen sanoo kaupungin tiedotteessa.

Viivajuoksu hyvä mittari

Move!:ssa kestävyyttä ja liikkumistaitoja mitataan 20 metrin viivajuoksun avulla. Siinä mitataan, kuinka kauan oppilas pystyy etenemään vähitellen kiihtyvällä vauhdilla seuraten ääninauhalta toistettavaa merkkiääntä. Ensimmäiset viivat juostaan rauhallista hölkkää vastaavalla nopeudella. Opettaja ilmoittaa suorituksen päättyvän, kun oppilas ei enää pysy vauhdissa. Oppilas voi keskeyttää suorituksen myös itse.

UKK-instituutti on aiemmin selvittänyt muiden EU-maiden tutkijaryhmien kanssa eri ikäryhmille parhaita testejä. Tutkimus osoitti, että viivajuoksu on paras ja turvallinen menetelmä.

Viivajuoksun turvallinen suorittaminen edellyttää, ettei osallistujalla ole sairauksia.

Lue myös:

Neljä kuntaa keskeyttänyt peruskoululaisten Move-kuntomittaukset – Syynä oppilaiden turvallisuus

Lastenkardiologit: Lasten liikuntaa ei tule rajoittaa tarpeettomasti

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä