Seppo Määtän budjettiesitys painottaa investointeja. (Kuva: Kai Tirkkonen)

Oulun kaupunginjohtaja Seppo Määttä julkisti keskiviikkona esityksensä Oulun kaupungin talousarvioksi 2024 ja toimintasuunnitelmaksi 2025-2026. Määttä aloitti työnsä Oulussa helmikuussa, joten kyseessä on hänen ensimmäinen budjettinsa Oulun kaupunginjohtajana.

Oulu investoi voimakkaasti. Oulun kaupungin investointimenot ovat seuraavien kolmen vuoden aikana noin 650 miljoonaa euroa, ja kaupunki joutuu ottamaan lainaa investointeihin. Ensi vuonna nettolainanotto on 141 miljoonaa euroa, eli 3439 euroa asukasta kohti.

-Me emme liity siihen joukkoon, jotka eivät investoi lainkaan, Määttä sanoi budjettiesityksen julkistamistilaisuudessa.

Oulu satsaa kolmen vuoden suunnittelukaudella noin 650 miljoonaa kaupunki-infran kehittämiseen, sivistys-, kulttuuri- ja liikuntapalveluihin sekä matkailuun. Oulu rakentaa uuden vesiliikuntakeskuksen Raksilaan, uuden museo- ja tiedekeskuksen Tietomaan yhteyteen sekä suurimpana yksittäisenä investointina Jääkärinkankaan monitoimitilat Hiukkavaaraan.

Ensi vuonna valmistuvia kohteita ovat muiden muassa kaupungintalon peruskorjaus, Linnanmaan uusi uimahalli ja Maikkulan koulun peruskorjaus. Oulun investointeja ovat myös asuntomessut Hartaanselällä 2025, Nallikarin ja Pikisaaren kehittämissuunnitelmat sekä Virpiniemen liikuntamaailma.

-Me investoimme tulevaisuuteen. Jos emme kasva ja kehity, emme pysty houkuttelemaan Ouluun uusia yrityksiä ja uusia kuntalaisia, Määttä totesi.

Talousarvioesitys on ensi vuoden osalta alijäämäinen 34 miljoonaa euroa. Hyvinvointialueuudistuksen talousvaikutukset vaikuttavat vielä seuraavien vuosien ajan ja Oulun verorahoitus heikkenee vuoteen 2023 verrattuna noin 25 miljoonaa euroa. Verotulojen arvioidaan kääntyvän nousuun vuodesta 2025 lähtien ja kääntävän kaupungin tuloksen positiiviseksi vuonna 2026.

Tuloveroprosentti on Määtän esityksessä 7,90. Kiinteistöveroprosentit on esityksessä ennallaan.

Seuraavaksi talousarvioesitystä käsitellään kaupunginhallituksen budjettiriihessä 19.- 20. lokakuuta, kaupunginhallituksen talousarviokäsittelypäivät ovat 7. marraskuuta ja 14. marraskuuta, kaupunginvaltuuston talousarviokäsittely alkaa 27. marraskuuta ja kaupunginvaltuusto päättää talousarviosta kokouksessaan 11. joulukuuta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*