Matti Vanhanen (kesk.), Erkki Mäkäräinen (kd.) ja Riina Mattila (kok.) ovat muiden Nurmijärven päättäjien tavoin yhtä mieltä kunnan viestintäpäällikön Teemu Siltasen kanssa siitä, että yhteisistä asioista on tiedotettava tasapuolisesti. Kuva: Nurmijärven kunta

Nurmijärven kunta juhlii parhaillaan voittoaan Tärkeissä töissä -gaalassa Helsingin Pörssitalolla.

Kuntien ja hyvinvointialueiden parhaita tekoja juhlistavassa tapahtumassa Nurmijärvi erottautui muista kilpailijoista kunnanvaltuuston päätösviestinnällä.

Kyseessä on Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja kunta- ja hyvinvointialan alan pääsopijajärjestöjen järjestämä kilpailu.

– Onhan tämä ehdottomasti ilon päivä, hienoa saada tunnustusta erityisesti päätösviestinnästä, jota tehdään tiiviissä yhteystyössä päättäjien kanssa, kunnan viestintäpäällikkö Teemu Siltanen sanoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Työn punainen lanka, se on luottamuksen rakentaminen, Siltanen jatkaa.

– Rakennamme meidän kaikkien luottamusta julkiseen sektoriin, ja siinä päätösviestintä on keskiössä.

Siltanen valmistautui juuri haastatteluhetkellä juhlan alkuun ja palkinnon vastaanottamiseen.

– Päätösviestintää on tehty yhteistyössä päättäjien kanssa, tämä on yhteinen palkinto, joka pokataan yhdessä. Ilman yhteistyötä tätä viestintää ei olisi pystytty kehittämään.

Nurmijärven kunnan viestintäpäällikkö Teemu Siltanen ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen (kesk.) olivat hyvillään erinomaisesta työstä saadusta huomiosta Helsingissä. Kuva: Anna-Mari Jaanu, KT

Jokainen on viestin arvoinen

Nurmijärven kunnan päätösviestintä on niin laajaa, että sitä ei saisi mahtumaan järkevästi yhteen juttuun kuin osin ja otsikkotasolla.

– Olemme lähestyneet päätösviestintää eri kanteilta, jotta tavoittaisimme kattavasti eri-ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia kuntalaisia

Uutta ei kokeilla perinteisen kustannuksella, sillä kuntalaisten on tärkeää saada kaipaamaansa tietoa kattavasti ja helposti ennakoitavalla tavalla.

Toisaalta moni on kiittänyt Nurmijärven kuntaa videoista, joita se on julkaissut valtuuston kokouksien jälkeen some-tileillään.

– Puserramme videoilla minuuttiin valtuuston keskeisimmät päätökset. Moni on kokenut ne juuri sopivan pituisiksi, heitä kiinnostaa asiat juuri tuon verran, ei enempää.

– Sitten toiset kaipaavat kattavampaa infoa, ja sitäkin tarjotaan.

Minkä takia ollaan samaa mieltä?

 Nurmijärvi on halunnut tuoda päätöksentekoa esiin sen eri vaiheissa.

– Meillä on ollut ennen kokouksia ennakkofiiliskyselyitä. Sitten on pohdittu, minkä takia ollaan samaa tai eri mieltä jostain asiasta. Sekä käsitellään, minkä takia on päädytty johonkin ratkaisuun.

Siltanen painottaa Nurmijärven päättäjien olleen ratkaisevassa asemassa siinä, että voidaan kokeilla uutta ja pureutua pintaakin syvemmälle välillä. Kukaan ei yritä mitään toisen kustannuksella ja tasapuolisuuden periaatetta vaalitaan eri tavoin.

Kunta on uudistanut päätösviestintäänsä kuluneen vuoden aikana useilla eri toimenpiteillä.

– Olen erityisen ylpeä siitä, että olemme uudistaneet viestintäämme erittäin kustannustehokkaasti. Kehitystyö ei edellytä aina suurta budjettia, vaan monesti utelias mieli ja rohkea asenne kantavat pitkälle, Siltanen näkee.

Ennätysmäärä osallistujia

– Tekojen tori -kampanja toi esille huikean määrän kehittämistyötä, ennätykselliset 269 kuvausta kunnista ja hyvinvointialueilta. Eri ammattialoilta ja teemoista kehittämistekoja tuli kaikkiaan 65 organisaatiosta, kertoo KT:n työelämän kehittämisen asiantuntija Anna-Mari Jaanu.

Lisäksi KT tiedottaa, että tämän vuoden kampanjassa saatiin paljon kehittämiskuvauksia työhyvinvointiin ja työturvallisuuteen liittyen.

Työhyvinvoinnin parantamisesta hyviä esimerkkejä ovat Siilinjärven kunnan ympäristöterveyspalvelujen valvontaeläinlääkäreiden vertaistuen kehittäminen sekä Keski-Suomen hyvinvointialueen aktiivisen kuuntelun menetelmä.

Yhteiskunnallisesti ajankohtaisista teemoista palkittavaksi nousi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vanhuspalveluiden monimuotoisuusohjelma.

Gaalassa oli palkittavana kaiken kaikkiaan 55 innostavaa kehittämistekoa eri toimialoilta ja teemoista.

Palkittavat teot tuovat esiin kunnissa ja hyvinvointialueilla tehtävän työn moninaisuutta. Myös yksittäiset henkilöt saavat tunnustuksia.

Kunniakirjan aktivisuudesta kehittämistekojen ilmoittajana saavat erityisopetuksen asiantuntija Tuisku Laukka Heinolasta, kirjastonhoitaja Sanna Lampela Posiolta sekä hr-suunnittelija Seija Välivainio Vaasasta.

Myös omaan työhön liittyvästä viestinnästä palkitaan.

Positiivisesta someviestinnästä kunniakirjan saavat Luumäen kunnan opettaja Minni Nevalainen ja Kanta-Hämeen hyvinvointialueen henkilöstöjohtaja Johanna Bjerregård-Madsen.

Erityismaininnat vuoden tulokkaana saavat Heinolan kaupunki ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialue eli Siun sote.

– Tänä vuonna Heinolan kaupunki kunnostautui ja toi tekojen torille 23 uutta tekoa eri toimialoilta. Myös Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta saatiin kehittämiskuvauksia käsihygienian kehittämisestä syöpäkeskuksessa aina työilmapiirin parantamiseen, Anna-Mari Jaanu sanoo.

Lempäälän kunnan robottibussihanke sai palkinnon sekä katujen ja liikenteen että viestinnän kategoriassa. Kokeilun tavoitteena oli testata robottibussia osana julkista joukkoliikennettä. Palkintoraadin mukaan robottibussihanke korostaa kuntien ja kaupunkien tärkeää roolia sähköisen automaattiliikenteen edistämisessä. Kuva: Lempäälän kunta

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*