Kuntaliiton toimitusjohtajan ja varatoimitusjohtajan valinnoissa on vuorossa haastattelukierrokset. Toimitusjohtajan paikkaa hakeneista haastatellaan tiistaina seitsemän henkilöä ja varatoimitusjohtajaksi hakeneista keskiviikkona kuutta henkilöä.

Tarkoitus on, että molemmista joukoista 2–3 henkilöä valitaan jatkoon eli ilmeisesti testeihin.

Kuntaliiton hallitus ei julkista haastatteluihin kutsuttujen nimiä.

Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero, sd., myöntää, että avoimuus kyllä on hyvä asia, mutta hänen mukaansa on parempi, että nimiä ei kovin monessa vaiheessa pyöritetä julkisuudessa.

Sekä Paatero että hallituksen varapuheenjohtaja Markku Andersson, kok., kiertävät kysymyksen poliittisista keskusteluista valintojen yhteydessä.

Paateron mukaan keskusteluja ei kesän aikana ole käyty. Andersson sanoo, että hakijoitten näkemyksille pannaan paljon painoa.

– Katsotaan hakijoitten näkemyksiä kuntien asemasta muuttuvissa olosuhteissa ja Kuntaliiton roolista.

– Pelkkä edunvalvonta ei Kuntaliitossa riitä, sanoo Andersson.

Haastatteluihin osallistuvat liiton kaikkien hallitusryhmien edustajat, kertoo Paatero. Uudet johtajat on tarkoitus valita hallituksen kokouksessa 20.8. Tehtävät täytetään määräajaksi vuoden 2022 loppuun.

 

Kuntavaalit vaikuttavat liiton johtoon

 

Kuntaliiton johtopaikat on jaettu niin, että valtuustoa johtaa keskustan Mauri Pekkarinen, hallitusta sdp:n Paatero, ja toimitusjohtajana on ollut kokoomuslainen Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma. Paatero valittiin tehtävään kesän taitteessa.

Kokoomuslaisen toimitusjohtajan lisäksi liitossa on kaksi varatoimitusjohtajaa, yksi keskustalainen ja yksi sosialidemokraatti. Nyt täytettävänä on toimitusjohtajan paikan lisäksi varatoimitusjohtajan tehtävä, jota on hoitanut kansanedustajaksi siirtynyt Tuula Haatainen, sd.

Liiton johtotehtävät määräytyvät kuntavaalien tulosten mukaan. Edellisen johtajien valintakierroksen jälkeen on käyty yhdet kuntavaalit, jotka voivat panna pakan uusiksi. Jos johtajapaikkojen valinnassa poiketaan aiemmasta puoluejaosta, se vaikuttanee muihinkin tehtäviin liiton viranhaltija- ja luottamushenkilöjohdossa. Keskustalainen nykyinen varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen on vahva nimi toimitusjohtajaksi, jos paikkoja kierrätetään.

 

Näkyviä hakijoita

 

Toimitusjohtajan paikan hakijoissa on näkyviä kokoomuslaisia, kuten entiset kansanedustajat ja ministerit Kimmo Sasi ja Jari Koskinen, entinen kansanedustaja Pia Kauma ja VTT:n johtaja Harri Airaksinen.

Varatoimitusjohtajaksi hakeneiden joukossa  näkyviä sosialidemokraatteja ovat entinen ministeri ja kansanedustaja Arja Alho, entinen kansanedustaja Hanna Tainio ja JHL:n entinen puheenjohtaja ja edellisessä hallituksessa poliittisena valtiosihteerinä toiminut Tuire Santamäki-Vuori.

 

Johtajiksi hakeneet ja muuta tietoa prosessista Kuntalehden aiemmassa jutussa.

 

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä