Meri-Lapin kuntajakoselvittäjien perjantain julkistama esitys Kemin, Keminmaan ja Simon yhdistymisestä saa varovaisen varautuneen vastaanoton alueen sanomalehdissä.

Selvittäjät tarkastelivat ensisijaisena vaihtoehtona Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan, Tornion ja Ylitornion yhdistämistä yhdeksi kunnaksi, mutta totesivat kolmen kunnan liitoksen olevan toiminnallisesti parempi vaihtoehto.

– Yhteisten asioiden hoidossa – jota politiikaksikin kutsutaan – eivät aina parhaat ratkaisut ole mahdollisia. Siksi usein yritetään tehdä todeksi toiseksi paras vaihtoehto, Kemissä ilmestyvä Pohjolan Sanomat kirjoittaa.

Lehden mukaan hankkeelle on vaikea povata menestystä.

– Keskinäistä epäluuloa kuntapäättäjien välillä on edelleen paljon. Monia ei myöskään toiseksi paras vaihtoehto tyydytä, koska parempaa pitäisi tavoitella.

– Tosin voi käydä niinkin, että kolmen kunnan liitoksen käyntiin lähtö herättää naapuritkin mukaan. Huomataan, että pois ei kannata jäädä.

Lapin Kansa puolestaan arvioi, että nyt Kemin seudun kuntaliitosesityksessä on järkeä. Epäluulo kuntien välillä on kuitenkin perinteisesti merkittävä.

– Perämeren pohjukan kunnat ovat poliittisesti ja historiallisesti niin kaukana toisistaan, ettei yhdistymiseen tarvittavaa sopua ole löytynyt, Lapin Kansa kirjoittaa.

Lehti muistuttaa, että aiemmissa yrityksissä seudun kuntien yhdistämiseksi yksimielisyys on ollut kaukana muun muassa siksi, että kuntien taloustilanteissa on suuria eroja.

– Hyvin talouttaan hoitaneet kunnat eivät halua maksaa huonommin asioitaan hoitaneiden kuntien velkoja.

Aiheesta aiemmin: Selvittäjät ehdottavat Kemin, Keminmaan ja Simon yhdistämistä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä