Jyväskylä haluaa varmistaa, että maakuntakaavoilla ei voida vaikeuttaa kuntien elintoiman kehittämistä. Kuvassa Jyväskylän paviljonki. (Kuva: Jyväskylän kaupunki)

Jyväskylä on pääosin tyytyväinen lausuntokierroksella olevaan maakunta- ja sote-uudistukseen.

Kaupunki kaipaa lausunnossaan kuitenkin selkeämpää määrittelyä kuntien ja maakuntien työnjakoon.

Jyväskylä on myös huolissaan maakuntakaavojen vaikutuksesta suurten kuntien elinvoiman kehittämiselle.

– Maakuntakaavoituksen ja yleiskaavoituksen suhde tulee määritellä yksiselitteisesti siten, ettei maakuntakaavoituksella voida asettaa esteitä kuntien elinvoimatehtävän toteuttamiselle, Jyväskylä lausunnossa sanotaan.

Työllisyyden hoidossa Jyväskylä pitää ongelmana sitä, että vastuu ja valta jakautuvat epätasaisesti. Lausunnon mukaan vastuu ja päöosin kustannukset ovat kunnilla, mutta toimivalta maakunnalla.

Palvelujen järjestämisen ja tuottaminen hallinnollinen erottaminen saattaa kaupungin lausunnon mukaan lisätä byrokratiaa.

Jyväskylä katsoo, että kuntien ei pitäisi jäädä sote-kiinteistöjen omistajiksi. Kiinteistöt pitäisi siirtää maakunnille niiden tasearvosta.

Kuntien uudet valtionosuuskriteerit epäilyttävät Jyväskylää. Kriteeriksi esitetään muun muassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisetä.

– Uusi kriteeri on erikoinen sillä kaikki kuntien toiminta on ollut ja tulee vastakin olemaan hyvinvointia ja terveyttä edistävää, lausunnossa todetaan.

Kuntien verotusoikeuden rajoittaminen esitetyssä muodossa on Jyväskylän lausunnon mukaan ongelmallinen. Se sisältää riskin nollariskisyyden menettämisestä ja siten kuntien rahoituskustannusten merkittävästä noususta.

Kaupungin näkemyksen mukaan verokattosäännös on tarpeeton, ja joka tapauksessa poikkeamismahdollisuuden pitäisi olla väljempi.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä