Viisi maakuntaa pilotoi nuorten äänen vahvistamista uudessa maakuntahallinnossa
Nuorten vaikuttamista tulevassa maakuntahallinnossa pilotoidaan kahdessa eri hankkeessa. (Kuva: Ville Miettinen)
Etelä-Savo, Kainuu, Keski-Suomi, Pirkanmaa ja Satakunta pilotoivat nuorten äänen vahvistamista uudessa maakuntahallinnossa. Maakuntien liitot ovat sitoutuneet mukaan Nuorten Keski-Suomi ry:n koordinoimaan hankkeeseen, jossa haetaan välineitä nuorten monimuotoiseen vaikuttamiseen maakunnassa.
Osana hanketta luodaan maakunnalliset nuorisovaltuustot. Samalla edistetään myös nuorten vaikuttamista heille tärkeiden palveluiden kehittämiseen. Projektia rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
– Etsimme yhdessä nuorten kanssa malleja siihen miten mahdollisimman monet ja myös erilaisista taustoista tulevat nuoret pääsevät osallistumaan. Vahvistamme maakunnan päättäjien ja nuorten vuoropuhelua niin että päättäjät ovat kartalla siitä, miten nuorilla menee ja mikä heille on tärkeää, Nuorten Keski-Suomi ry:n puheenjohtaja Maria Kaisa Aula sanoo tiedotteessa.
Hankkeessa mukana olevissa Keski-Suomessa ja Kainuussa on jo useamman vuoden ajan toimineet nuorten vaikuttajaryhmät maakunnan liiton kanssa vuoropuhelussa, Kainuussa maamme ensimmäisenä maakuntahallituksen perustamana maakunnallisena nuorisovaltuustona.
– Valmistaudumme perustamaan virallisen maakunnan nuorisovaltuuston 1.3.2019 alkaen eli samassa tahdissa varsinaisen maakuntavaltuuston kanssa. Näemme nuorten äänen vahvistamisen osaksi Keski-Suomen maakunnan tulevaa strategiaa, kertoo sote- ja maakuntauudistuksen projektipäällikkö Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitosta.
Yhteistyötä Nuvan hankkeen kanssa
Nuorisotutkimusverkoston nuorten osallisuuden tutkija Tomi Kiilakoski on asiantuntijana mukana kehittämistyössä. Hän korostaa osallistumisen monimuotoisuutta ja aikuisten asennemuutoksen merkitystä.
– Uuden maakunnan päättäjiä on tärkeä valmentaa arvostamaan lasten ja nuorten mielipiteitä ja ottamaan ne huomioon päätöksenteossa. Väliaikaishallinnon virkamiehillä on tärkeä vastuu maakunnan strategian perusteiden luomisessa tältä osin, Kiilakoski sanoo.
Aula vetää myös Lasten ja perheiden palveluiden muutosohjelma (LAPE). LAPE on Keski-Suomen hankkeen kymppani. Lisäksi mukana on eri kuntien nuorisovaltuustojen, maakuntaliittojen, aluehallintovirastojen, nuorisotutkimus-verkoston, oppilaitosten, kuntien sekä järjestöjen edustajia.
Aiemmin kesäkuussa Nuorisovaltuustojen liitto (Nuva) valitsi kolme maakuntaa pilotoimaan maakunnallisia nuorisovaltuustoja. Nuorten Keski-Suomi ry pitää tärkeänä yhteistyötä Nuvan hankkeen kanssa.
Tavoitteena on että hankekauden lopulla kyetään vertailemaan eri kehittämishankkeiden tuloksia ja levittämään hyvin toimivia käytäntöjä koko Suomeen.
Lisää nuorten vaikuttamisesta:
Kolme maakunta valittiin pilotoimaan nuorisovaltuustoja
Moni kunta jätti nuorisovaltuuston perustamisen viime tinkaan