Kuntakolmikon mallissa palvelut tuotetaan yhdessä, mutta hajautetusti. Alajärvi järjestää perusturvan, sivistystoimen ja maataloustoimen palvelut, Soini teknisen toimen ja vapaa-aikatoimen palvelut ja Vimpeli rakennusvalvonta- ja ympäristöpalvelut.

Kunkin toimialan henkilöstö on isäntäkunnan palveluksessa. Palvelujen tuottamiseksi on perustettu seitsemän lautakuntaa, joissa kunnat ovat tasapuolisesti edustettuina.

– Malli toimii hyvin. Lautakuntien asema on erittäin vahva. Normaalisti kunnanhallituksella on otto-oikeus, jonka turvin se voi ottaa tietyt päätökset uudelleen käsittelyyn. Meidän mallissamme isäntäkunnilla ei tätä oikeutta ole, Laasanen selvittää.

Kuntaliitosta Vimpeli, Alajärvi ja Soini eivät silti suunnittele.

– Siihen ei ole tarvetta. Kuntaliitos ei toisi enää palvelujen järjestämiseen lisähyötyä, eikä kunnista tulisi taloudellisesti yhtään sen vahvempia, Laasanen perustelee.

Vimpelin, Alajärven ja Soinin mallia kehuu myös emeritusprofessori Pentti Meklin, joka toimi Paras-hankkeen tutkimusprojektin vetäjänä.

– Malli tuntuu toimivan, ja myös sen kustannustehokkuus on hyvä. Suurtuotannon edut voidaan saavuttaa siis myös yhteistyöllä, Meklin summaa.

Emeritusprofessorin mielestä yhtä, kaikkeen sopivaa kuntakokoa ei ole edes olemassa.

– Esimerkiksi lasten päivähoidon järjestää tehokkaimmin 3 000 – 5 000 asukkaan kunta, kun taas erikoissairaanhoidossa paras kuntakoko on satoja tuhansia asukkaita. Kunta on siis aina liian pieni tai liian suuri, Meklin muistuttaa.

(KL)

Kunta.tv: Vimpeli, Alajärvi ja Soini jakoivat kuntien tehtävät
Kunta.tv: Paras synnytti myös toimivia himmeleitä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä