Sotaraudan mukaan kuntien uudistumista vaikeuttavat eniten resurssien puute, lukkiutuminen rakenteisiin, lyhytjänteisyys sekä haluttomuus lakkauttaa olemassa olevia palveluita ja organisaatioita.

Sotaraudan tutkimusryhmän tutkimus "Mikä estää kuntien uudistumista?" julkaistiin keskiviikkona. Tutkimuksen on rahoittanut Kunnallisalan kehittämissäätiö (KAKS).

Kuntauudistuksesta käytyä keskustelua Sotarauta ei pidä mitenkään poikkeuksellisena tai yllättävänä.

– Yleensä kuntakeskustelulle on tyypillistä, että jähmeiden kausien jälkeen pintaan nousee jonkinlainen paniikinomainen kansallinen uudistumispakko. Nyt on sellaisen aika, Sotarauta sanoo.

Professori Sotaraudan mukaan kunnat ovat sisäänpäin kääntyneitä uudistuksia tehdessään. Uudistusten pohjana käytetään kuntamaailman sisäistä tietoa, ja yhteistyötä tehdään lähinnä muiden kuntien kanssa. Yhteistyö yliopistojen ja muiden uutta tietoa tuottavien organisaatioiden kanssa on vähäistä.

Kuntien panostukset tutkimus-ja kehittämistoimintaan ovat nekin alhaisella tasolla. Suuret kaupungit ovat selkeästi muita kuntia aktiivisempia tutkimus- ja kehittämistoiminnassa, mutta niidenkään panoksia Sotarauta ei pidä riittävinä suhteessa kaupunkien kokoon, resursseihin ja tarpeisiin.

Professori Sotaraudan mielestä nyt pitäisikin aloittaa kuntien innovaatiojärjestelmän rakentaminen. Tämän päivän ongelmiin se ei enää auta, mutta tulevaisuudessa siitä voisi olla apua, hän arvioi.

(KL)

KAKS:n tiedote

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä