Kuopio se vain kasvaa. Nyt jo Suomen 8. suurin kaupunki. (Kuva: Kuopion kaupunki/Vicente Serra)

Suomen 8. suurin kaupunki Tilastokeskuksen ennakkoväkiluvun mukaan jälleen Kuopio. Lahti pudotti Kuopion vuonna 2016 kuudenneksi, mutta nyt savolaiset pääsivät kuittaamaan ohitse luvuin 119 997 – 119 921.

Kuopio on merkittävä opiskelukaupunki ja valtaosin väkiluvun kasvu selittyykin syksyisin tapahtuvalla muuttoliikkeellä.

-Vetovoimaiset työ- ja opiskelupaikat ovat ratkaisevan tärkeitä asukasluvun kasvuun vaikuttavia tekijöitä. Elinkeinoelämän ja oppilaitosten menestys sekä hyvä yhteistyö kaupungin ja eri toimijoiden välillä heijastuvat kasvulukuihin, kommentoi Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen myönteistä kehitystä.

Lahti ei luovuta

Lahdessa ei ole heitetty kirvestä kaivoon. Eroa kaupunkien välillä on vain 76 henkeä, joten vajaassa vuodessa tuo ero on kurottavissa umpeen ihan luonnollisin keinoin. Ja kun päivittäin yksin pääkaupunkiseudulta pendelöi Lahteen toistatuhatta henkilöä töihin, niin sitäkin kautta kasvua voisi syntyä.

-Ei tietenkään me olla luovutettu. Meillä on omat systeemit ja suunnitelmat, joiden varaan laskemme, Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hannu Rahkonen (kok.) vakuuttaa.

-Me olemme Suomen nuorin yliopistokaupunki ja sen varaan lasketaan paljon. Yksi iso juttu on pendelöitiin panostaminen. Meillä on jo alle tunnin juna pääkaupunkiseudulle. Olemme myös ostaneet Matkakeskuksen vierestä tontteja pysäköintilaitosta varten, jotta pendelöijät saavat autot parkkiin, Rahkonen jatkaa.

Yhä vain kasvunvaraa

Tosin savolaisten itsevarmuus on uhkaavassa nousussa. Suomen seitsemänneksi suurin kaupunki Jyväskylä saa pitää paikkansa vielä melkoisen tovin, sillä yli 20 000 asukkaan eroa ei saada hetkessä kirittyä umpeen edes kuntaliitosten kautta. Tosin Siilinjärvellä olisi reilut 21 000 asukasta, mutta kuntaliitos tuskin hetkeen on ajankohtainen niillä nurkilla.

-Ennusteiden mukaan Kuopion asukasluku kasvaa myös lähivuosikymmeninä. Mielestäni asukasluvun kasvu noin tuhannella asukkaalla vuodessa tukisi kaupungin kestävää kasvua ja vahvistaisi Kuopion roolia merkittävänä valtakunnan osakeskuksena, kaupunginjohtaja Pirhonen kaavailee kaupungin tiedotteessa.

Ja vaikka kisa Suomen 8. suurimman kaupungin kunniakkaasta tittelistä on tiukka, niin Lahden Hannu Rahkonen korostaa kaupunkien tekevän erittäin hyvää yhteistyötä.

-Yhdessä Kuopion ja Jyväskylän kanssa teemme erittäin hyvää edunvalvontatyötä esimerkiksi MAL-sopimusten tiimoilta valtion suuntaan, Rahkonen toteaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*