Sosiaali- ja tervedenhuollon rakenneuudistusta pohtinet selvityshenkilöt esittävät sosiaali- ja terveysministeriölle, että kunnista muodostetaan 34 sote-aluetta, jotka muodostavat viisi erityisvastuualuetta (erva). Selvityshenkilöt jättivät esityksensä tänään.

Erva-jako menisi nykyisten yliopistosairaala-alueiden mukaan, eli ervoja olisivat HYKS-alue (9 sote-aluetta), TAYS (9 sote-aluetta), KYS (4 sote-aluetta), OYS (6 sote-aluetta) ja TYKS (6 sote-aluetta).

Esityksen mukaan nykyinen kolmitasoinen (erva+erikoissairaanhoito+perustaso) malli korvattaisiin kaksitasoisella (erva+laajennettu perustaso).


Itsenäisesti palveluja järjestävän vahvan peruskunnan edellytyksenä olisi vähintään 50 000-100 000 asukkaan väestöpohja, kyky selviytyä rahoituksesta, riittävän ja osaava henkilökunta sekä tarvittava sote-infrastruktuuri.

Laajan perustason 20 000-50 000 asukkaan pienet kunnat voisivat vastata itse joistakin peruspalveluista ja turvaisivat muissa palveluissa sote-alueeseen.

Alle 20 000 asukkaan pienet kunnat eivät järjestäisi palveluja itse vaan palvelut tulisivat sote-alueelta.

Laajennetun perustason palvelut järjestäisi vähintään 50 000-100 000 asukkaan sote-alue, kun riittävän kantokykyisiä kuntia ei synny.

Esitystä käsitellään sosiaali- ja terveyspoliittisessa ministerityöryhmässä sekä hallituksen kehysriihessä, minkä jälkeen se lähtee lausuntokierrokselle kuntiin.

Hallituksen esitystä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä odotetaan vuonna 2014 ja itse laki on tarkoitus saattaa voimaan vuonna 2015.

Selvitystyöryhmän esitykset (pdf-muodossa):

HYKS-erva

KYS-erva

OYS-erva

TAYS-erva

TYKS-erva

Lisää aiheesta:

STM:n tiedote sote-palveluiden järjestämisvastuuesityksestä
Sote-esitys jakaa mielipiteitä

Lääkärit lyttäävät sote-esityksen

Kuntaliitto toivoo sote-uudistukseen linjauksia kehitysriihessä

STM:n Päivi Sillanaukee Kunta.tv:n haastattelussa

Ylen uutisgrafiikka ehdotetuista sote-alueista

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä