Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista vastaava apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen jätti eriävän mielipiteen sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltuun sote-työryhmän loppuraporttiin ja järjestämislakiesitykseen.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakityöryhmän jäsenenä pidän valitettavana, että työryhmä päätti antaa lakiesityksen epätietoisena siitä, noudattaako lakiesitys perustuslakia ja ilman, että lain taloudellisia vaikutuksia on selvitetty. Mielestäni lakivalmistelussa pitää noudattaa perustuslakia sataprosenttisesti, sanoo Salminen Vantaan kaupungin tiedotteessa.

Hänen mukaansa uudistus ei toteuttaisi sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiota, koska monitasoinen rakennelma vaikeuttaa mm. hoitoketjujen sujuvuutta.

– Esitys muuttaisi myös kuntien asemaa merkittävästi, koska rahoitus ja palvelujen järjestäminen erotettaisiin eri toimijoille. Paikallisdemokratia sosiaali- ja terveydenhuollossa ohenisi merkittävästi. Metropolialueen sote-ratkaisussa kunnat joutuisivat luovuttamaan päätös- ja järjestämisvaltansa jättikuntayhtymälle rahoituksen kuitenkin jäädessä kunnille. Alueen kuntien näkökulmia ei otettu huomioon valmistelussa.

Salmisen mukaan valmistelu siirtyy nyt poliittiselle tasolle.

– Toivon, että sekava lakiesitys voidaan vielä muuttaa yhteistyössä kuntien kanssa. Suomen kestävyysvaje ei kestä lakiesitystä, jonka taloudellisia vaikutuksia ei ole arvioitu ja joka kaventaa paikallisdemokratiaa monitasoisella rakenteellaan.

Lakiluonnos luovutetaan peruspalveluministeri Susanna Huoviselle, sd., torstaina.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä