Sote-uudistuksen valinnanvapauspykälä halutaan jälleen EU:n arvioitavaksi.

Oppositio vaatii lisäselvityksiä sote- ja maakuntauudistuksesta. Oppositiopuolueet vaativat hallitusta varmistamaan EU-komissiolta, että sote-uudistuksen valinnanvapaus sopii yhteen EU:n kilpailuoikeuden kanssa.

Lisäksi HUSin valtuuston varapuheenjohtaja, helsinkiläinen varavaltuutettu Maija Anttila (sd) on lähettänyt oikeuskanslerille selvityspyynnön sote-uudistuksen lainmukaisuudesta.

Anttila pyytää oikeuskansleria selvittämään, sopivatko päätökset uudistukseen käytettävistä varoista hyvään hallintoon ja oikeusvaltioperiaatteeseen. Lisäksi hän pyytää EU-notifikaatiota, eli EU-komission selvitystä siitä, täyttääkö uudistus EU:n yhteismarkkinoiden toiminnan vaatimukset.

Anttila esittää, että uudistus keskeytetään siksi, kunnes kanslerivirasto vastaa.

Muutosjohtaja: Rahoituksessa ei ole epäselvyyksiä

Korkein hallinto-oikeus on esittänyt, että maakuntien liikelaitosten asema valinnanvapauslakiluonnoksessa selvitettäisiin EU-notifikaatiolla.

Hallitus on päättänyt, ettei sote-lakeja tarvitse lähettää EU:n arvioitavaksi.

Uudenmaan liiton sote-uudistuksen muutosjohtaja Timo Aronkytö ei usko, että selvitysvaatimukset johtavat tälläkään kertaa mihinkään.

– Jos valtionhallinnon korkeimmat virkamiehet Tuomas Pöystiä myöten ovat tutkineet, pitäisikö asia viedä EU-käsittelyyn, ja sitä ei silloin viety, niin kyllähän Suomen kanta on ihan selvä: ei Suomi sitä silloin vie, Aronkytö sanoo.

Hän ei pidä selvityspyyntöä aiheellisena.

– Sote-lakeja ehdotetaan EU:n notifioitaviksi, kun ajatellaan että tässä valmistelussa kaikki ei ole sillä tavalla kuin tiettyjen näkemysten mukaan pitäisi olla.

Uudistuksen valmistelun rahoituksessa ei ole Aronkydön mukaan epäselvyyksiä.

– Nämä ovat eduskunnan päätöksiä ja ne on tehty enemmistöpäätöksillä.

Hän ei usko, että uudistusta olisi edes mahdollista pysättää siksi aikaa, että oikeuskanslerinvirasto vastaa selvityspyyntöön.

– Tätä valmistelua ei voi enää peruuttaa eikä pysättää. Valmistelu etenee maakunnissa, valtionhallinnossa ja kunnissa, ja kaikki tahot näkevät että nyt ollaan menossa eteenpäin.

Anttila: Vaikutukset arvioitava kunnolla uudelleen

Maija Anttilan mukaan mikään ei estä valmistelun pysäyttämistä valmistelun ajaksi.

– Meillä on toimivat sote-palvelut. En näe mitään katastrofia uudistuksen pysäyttämisessä muutamaksi vuodeksi.

Anttilan mukaan sote-uudistuksen valmistelussa on tehty virheitä, jotka on tietoisesti jätetty jälkikäteen paikattaviksi.

Hän vaatii parempaa vaikutusten arviointia muun muassa siitä, millaiset vaikutukset sote-markkinoiden vapauttamiselle on tuleville asiakasmaksuille. Parasta olisi, jos koko uudistuksen vaikutukset arvioitaisiin uudelleen.

– En usko ollenkaan, mitä pelotellaan, että EU-selvitys tarkoittaisi monen vuoden taukoa. Noin muuten en panisi ollenkaan pahakseni jos uudistus lykkääntyisi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Timo Aronkytö on oikeassa…demaripoliitikko Anttila sekoilee.

  2. Eikait ”Hallitus ole päättänyt ettei sotelakeja tarvitse lähettää EU:n arvoitavaksi” vaan jättää kylmästi lähettämättä, VAIKKA KHO on katsonut että ne tulee lähettää. Hallitus perustelee toimeenpanematta jättämistään sillä pelolla että EU-kierros VIIVYTTÄISI Sote-uudistuksen toimeenpanoa. Todellisempi syy on tietenkin se, että saneluratkaisuna läpiajettava maakuntahallintouudistus kaatuisi, ja sitä riskiä keskusta ei uskalla ottaa. Että tällaista demokratiaa tällä kerralla.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä