Metropolia esitti osaamiskeskuksen perustamista tällä viikolla opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle ja elinkeinoministeri Olli Rehnille. Kuva ei liity turvapaikanhakijoihin. (Kuva: Metropoli / Markku Lempinen)

Eräät ammattikorkeakoulut ovat lähteneet mukaan turvapaikanhakijoiden vastaanottotoimintaan ja kotouttamisen kehittämiseen.

Lahden ammattikorkeakoulu (LAMK) on käynnistänyt Kriisityö-projektin, jonka tavoitteena on luoda kansallisesti levitettävä toimintamalli, jolla ammattikorkeakoulut voivat osallistua nykyisen tilanteen purkamiseen, tai varustautua mahdollisia vastaavia tilanteita varten tulevaisuudessa.

– Siirtyessään käytäntöön toimintamalli keventää kriisistä yhteiskunnalle koituvia kustannuksia, LAMK:n verkkosivuilla todetaan.

LAMK on suunnitellut yhdessä Maahanmuuttoviraston kanssa sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden jalkauttamista turvapaikanhakijoiden keskuksiin pitämään terveysinfoja ja suorittamaan kevennettyjä terveystarkastuksia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Erillisessä osaprojektissa monialainen tiimi järjestää turvapaikanhakijoille osallistuvaa toimintaa; yhteistyössä SPR:n kanssa käynnistyneessä Kontti-projektissa puolestaan opiskelijat voivat ilmoittautua lahjoitustavaroiden lajitteluun

Opiskelijoiden osallistuminen sisällytetään opintoihin ja lisäksi opiskelijat saavat toiminnastaan käytännön kokemusta avustustyöstä sekä esimerkiksi sairaanhoitajana toimimisesta erilaisissa kriisitilanteissa.

– Toimintamalli toteutetaan muokkaamalla opintojen järjestämistä ja resursointia erilaisissa oppimisympäristöissä, jolloin toiminta ei kuluta yhteiskunnan verovaroja normaalia opetusta enempää, LAMK tiedottaa.

Metropolia tunnistaa ammattiosaamista

Pääkaupungilla toimiva Metropolia-ammattikorkeakoulu puolestaan tarjoutui perustamaan arviointi- ja näyttökeskuksen, jossa oleskeluluvan saaneiden ammattiosaaminen ja tutkintojen taso voidaan tunnistaa nopeasti.

– Keskiössä ovat alkuvaiheessa tekniikan alan koulutusta omaavat, joita nuorten turvapaikanhakijoiden joukossa on varsin runsaasti, Metropolia tiedottaa.

Metropolia on valmis rakentamaan arviointi- ja näyttökeskuksen yhteistyössä verkostonsa ja esimerkiksi toisen asteen ammatillisten oppilaitosten kanssa.

Olennaista on rakentaa ympäristö, jossa voi saada ymmärrystä suomalaisesta yhteiskunnasta, oppia suomea − ja samalla kartuttaa työllistymiseen tähtäävää ammattiosaamista. Arviointi- ja näyttökeskuksessa turvapaikanhakijoille on siksi tärkeä järjestää myös valmentavaa koulutusta.

– Insinööriopintojen lisäksi Metropoliassa on edustettuna koko sosiaali-, terveys- ja kulttuurialan ammattikorkeakouluosaaminen. Kotouttamisen tueksi, tutkinnon tason tunnistamiseksi ja korkeakouluopintojen pariin pääsemiseksi on monipuolisia ja motivoivia väyliä, korostaa johtaja Johanna Holvikivi Metropoliasta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*