Etelä-Karjalan maakuntahallitus pelkää, että lausunnoilla oleva sote-lakiluonnos tekee sosiaali- ja terveyspalvelujen hallinnosta erittäin raskaan.

Maakuntahallitus toteaa tällä viikolla antamassaan lausunnossa, että pahimmassa tapauksessa uusi laki jäykistää rakenteet ja toimintatavat vuosikymmeniksi.

– Siksi lainvalmistelun keskeinen kysymys on, mitä uusi lainsäädäntö tuo tuottavuuden ja toiminnan tehostamisen näkökulmasta?

Etelä-Karjalasta muistutetaan, että vaikka neuvotteluja tuottamisvastuussa olevien kuntien ja kuntayhtymien kanssa käydäänkin, kyse ei ole sopimusneuvottelusta alueen ja kuntien kesken.

– Kaikki ohjaus, suunnittelu ja kehittäminen on myös suunniteltu tehtäväksi myös hyvin valtio- ja ministeriöjohtoisesti. Pelkona on, että uudistus johtaa kovin moniportaiseen hallintoon ja etäiseen byrokraattiseen säätelyyn, liiton lausunnossa pelätään.

Tällä viikolla sote-lain byrokratiarasituksen uhan on nostanut esiin myös mm. Kotkan kaupunki, jonka mukaan byrokratian takia koko uudistus voi kääntyä tarkoitustaan vastaan.

Etelä-Karjalan maakuntahallitusta mietityttävät lisäksi uuden sote-mallin rahoituksen yksityiskohdat.

Kuntalehti uutisoi eilen, että rahoituslaskelmat ovat olemassa sosiaali- ja terveysministeriössä  mutta niitä ei anneta ulos, vaikka valtiovarainministeriö ja Kuntaliitto ovat laskelmia toivoneet ja useat kunnat ilmaisseet niiden tärkeyden sote-lausunnolleen.

– Mikä esimerkiksi kannustaa kuntia tehokkaaseen ja taloudelliseen toimintaan ja vaikkapa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, jos kunta on vain rahan välittäjä ja palvelujen tuottaja? Etelä-Karjalassa kysytään.

Kolmas maakuntahallituksen esiin nostama tärkeä asia sote-lakiluonnoksessa on se, että lainsäädännöstä puuttuu sekä kannustavuus ennaltaehkäisevien palvelujen tuottamisen että palkitsevuus alueella jo saavutettujen tuottavuushyötyjen osalta.

– Ennaltaehkäisevään toimintaan panostamisesta ja sitä myöten syntyvistä tuloksista ja vaikuttavuudesta tulee palkita, muuten kuntien ei kannata niihin panostaa.

Lue myös: Kotka hylkää kuntayhtymän ja haluaa isäntäkuntamallin sote-lakiin

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*