Tuomas Pöysti esitteli eduskunnalle valinnanvapauslain toukokuussa. Hän aloittaa oikeuskanslerina tammikuussa. (Kuva: Liisa Takala)

– Voi jopa sanoa, että se on ainoa oikea ratkaisu.

Näin arvioi Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää alivaltiosihteeri, sote-uudistuksen projektijohtaja Tuomas Pöystin jättäytymistä pois valinnanvapauslakiesityksen jatkotyöstämisestä, josta Yle uutisoi tiistaina.

Jos Pöysti olisi jatkanut valinnanvapauslain perustuslain mukaisia muutoksien valmistelussa, ja kohta sen jälkeen ollut arvioimassa lakiin liittyviä kanteluita, epäilyt esteellisyydestä olisivat voineet kasvaa liian suuriksi täysin riippumatta siitä, kuinka hyvin hän itse pystyy käyttämään objektiivista arviointia, Mäenpää sanoo.

– Yleinen luottamus päätöksenteon puolueettomuuteen edellyttää tällaista ratkaisua.

Mäenpään mukaan on oleellista, että Pöysti ei ole toteuttamassa perustuslakivaliokunnan antamaa laiskanläksyä.

– Lakipaketti muuttuu todennäköisesti olennaisilta osiltaan lausunnon perusteella. Kun Pöysti on irrallaan siitä, hän ei ole niin kiinteästi enää sitoutettuna muutettuun lainsäädäntöön.

Sen jälkeen kun lakiesityksen perustuslailliset ongelmat kävivät ilmeisiksi, Pöystille tarjottiin mahdollisuutta, että hänet nimitettäisiin lakiesityksen allekirjoittajaksi.

Pöysti toteaa Kuntalehdelle, että alkuperäinen esittelijä ei ole pitänyt lakiesitystä perustuslain vastaisena, ja esittelijän vaihdos on tehty jo selvästi ennen kuin lakia oltiin tuomassa esittelyyn tai sen tarkka sisältö oli sovittu.

Ylen haastattelussa Pöysti myönsi poliittisen ohjauksen olleen ”hyvin tiukkaa” lain valmistelun aikana. Pöysti esitteli lain eduskunnalle toukokuun alussa.

Mäenpää pitää tällaista menettelyä hämmentävänä esteellisyyden ja puolueettomuuteen kohdistuvan luottamuksen kannalta.

– Jos virkamies noudattaa poliittista ohjausta, vaikka se on selvästi perustuslain vastaista, se hiukan panee epäilemään hänen puolueettomuuttaan jatkossa.

– Tulevan oikeuskanslerin toimintaa arvioidaan myös sen perusteella, miten hän on aikaisemmin toiminut tässä asiassa, Mäenpää muistuttaa.

Pöysti sanoo Kuntalehdelle, että hän ei ole  esitellyt lakia, josta alkuperäinen esittelijä olisi sanonut sen olevan perustuslain vastainen.

– Ongelmakohdat oli avoimesti todettu esityksen perusteluissa ja se, että hallitus lähtee hakemaan uudenlaista tulkintaa julkisen ja yksityisen välisestä suhteesta sote-palvelutuotannossa, Pöysti toteaa sähköpostitse. 

Lainvalmistelijat lomalla – ”vaatii paljon työtä”

Linjauksen Pöystin seuraajan nimittämisprosessista tekee sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee.

STM:n osastopäällikkö Kirsi Varhilan johtama, valinnanvapauslakiesitystä uusiksi kirjoittava juristiryhmä on käynyt perustuslakivaliokunnan lausuntoa läpi tarkasti viime torstaista lähtien.

– Muutoksia tulee moneen kohtaan. Perustuslakivaliokunta teki valtiosääntöoikeudellisesti kannanottoja, ja nyt joudutaan linjaamaan monia muita asioita, jotka juontuvat siitä mihin valiokunta oli ottanut kantaa.

– Laaja muutostyö tästä tulee, se on ihan selvä.

Suurin osa valmistelijoista on jo kesälomalla ja loputkin ovat siellä pian. Jonkinlainen valmisteluketju pyörii läpi kesän mutta pääosa valmistelusta on tauolla lomasesongin yli.

– Meidän täytyy nyt aikatauluttaa tämä, miten valmistelu pystytään tekemään. Vaatii kyllä aika paljon työtä tämän muokkaaminen uuteen asentoon, Varhila sanoo lakiesityksestä.

STM on antanut arvioita hallitukselle ja reformiministeriryhmälle siitä, milloin viilaukset lakiin voisivat olla valmiita. Varhila ei kuitenkaan vielä halua paljastaa aikatauluvaihtoehtoja.

– Odotan, minkä ratkaisun hallitus tekee.

Varhilan mukaan on hyvä kysymys, miten lainvalmistelijat jaksavat jo pitkään jatkuneen sote-lakipaineen pitkittyessä.

Toisaalta kaikki muu sote- ja maakuntauudistuksen kokonaisuuteen liittyvä lainsäädäntö tähän asti on hienoa ja hyvin tehtyä, Varhila muistuttaa.

– Siitä täytyy osata nauttia, että hyvääkin lainvalmistelua on osattu tehdä.

Pöystin myötä valmistelusta lähtee hyvin toiminut linkki hallituksen ja lainkirjoittajien väliltä, Varhila sanoo.

– Hänellä on ollut hyvät verkostot, joita hän on voinut käyttää, sekä hyvä luottamus hallituksen suuntaan valmistelussa.

Juttua korjattu klo 15.30:  Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin, Tuomas Pöystiä ei siirretty valinnanvapauslain esittelijäksi sen jälkeen kun se oli todettu perustuslain vastaiseksi. Lisätty Tuomas Pöystin kommentit.

Lue myös:

Kuntaliitto: Soten aikataulut saatava realistisiksi – vaiheittainen toteutus tarpeen

HUSin Lasse Lehtonen: Hallittu laaja valinnanvapaus koko maassa mahdollinen 2025

Perustuslakivaliokunnan lausunto helpotus Eksotelle

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Perustuslaki on niin pyhä, että kyllä pitää olla lakimiesten puolueriippumattomia ja sormi ei saa mennä oikaisemaan, vaikka hallitus kuinka yrittää johdatella!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä