Monet suuret kunnat ovat päättäneet, että ne eivät toteuta varhaiskasvatukseen kaavailtuja hallituksen säästötoimia.

Varhaiskasvatuksen ryhmäkoot säilyvät ennallaan tähän mennessä tehtyjen päätösten mukaan ainakin Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa ja Kotkassa.

Lisäksi päivähoito-oikeus on päätetty säilyttää ennallaan mm. Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Kotkassa.

Eduskunnan tiistaina hyväksymät lakimuutokset jättävät siis liikkumavaraa kunnille. Tämä on aiheuttanut keskustelua mm. mahdollisesta tasa-arvo-ongelmasta.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio arvioi 17.12. ilmestyvässä Kuntalehdessä, että on jossain määrin ongelmallista, jos asuinpaikasta riippuen ihmiset eivät ole tasavertaisessa asemassa.

Päivähoito-oikeuden rajaamista on perusteltu lähinnä säästövaikutuksilla. Kuntaliitto arvioi, että vaikka tavoite olisi toteutunut täysmääräisesti, säästövaikutukset olisivat olleet miltei puolta pienemmät kuin hallitus laski.

Lue lisää Kuntalehdestä 13/2015 (ilm. 17.12.)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kiitoksia niille kunnille jotka ovat päättäneet olla nostamatta ryhmäkokoja. Parempi malli olisi tuloperusteinen lapsilisä; suurituloisten (vanhempien yhteenlaskettu tai yksinhuoltajan vuositulo yli 100 000 €/v) talous tuskin paljoa kärsisi siitä jos heidän osaltaan ei lapsilisiä maksettaisi (tai lapsilisän suuruus olisi porrasteinen vuositulojen mukaan).

  2. Paljonkohan eilen päätetty kauppojen aukioloaikojen vapautus lisää välillisesti kuntien kustannuksia vuoropäivähoidon lisäystarpeen perusteella.
    Luonnollisesti laskelma-arviointi on tehty ja koska kuntien kustannuksia ei lisätä niin tämä on huomioitu esim valtionosuuksien lisäyksenä.

  3. Loistavaa, että on kuntia, joissa osataan tehdä inhimillisiä päätöksiä näinä kovina aikoina.
    Välillä on tuntunut siltä että perusarvot ovat olleet hukassa meidän hallituksen toimissa.
    Kaunis kiitos teille, jotka olette säilyttäneet järkenne ja oikeudentuntonne.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä