Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukeen mukaan hallitukselta voidaan odottaa tällä viikolla kehysriihessä linjauksia sote-rakenneuudistukseen.

Selvityshenkilöt luovuttivat tänään esityksensä sote-aleuiden jaosta ministeri Maria Guzenina-Richardsonille.

– Hallitus on luvannut, että kuntien palvelurakenneuudistuksesta linjataan kehysriihessä. Odotan sieltä linjauksia, Sillanaukee sanoo Kunta.tv:n haastattelussa

Tänään annetussa esityksessä ehdotetaan Suomea jaettavaksi 34 sote-alueeseen. Sillanaukeen mukaan esityksen laatimisessa on ollut haastavaa miettiä, minkä kokoisilla ja millä alueilla yhteistyötä voisi tehdä niin, että sen toteuttaminen olisi oikeasti realistista.

– Tuli varsin hyvä lopputulos. On selvä, että on kysymyksiä, jotka pitää tarkentaa kun lakia lähdetään tekemään.

– Nyt on vasta katsottu, mitkä kunnat milläkin alueella tekisivät yhteistyötä. Mikä on päätöksentekomekanismi ja millä tavalla raha kulkee kunnalta järjestelmään, ovat kysymyksiä jotka täytyy katsoa jatkotyössä.

Päätös siitä, kuka tekee yhteistyötä kenenkin kanssa, on Sillanaukeen mukaan syntynyt huolellisen paneutumisen jälkeen.

– Selvityshenkilöt ovat käyneet keskustelua paikan päällä, tuntevat sen oman alueensa toimintaa ja sitten on vielä katsottu, miten turvattaisiin asia paitsi rahoituksen näkökulmasta myös henkilöstön osaamisen näkökulmasta. 

– Sote-alueisiin kuulumisista pitää säätää lainsäädännössä ihan niin kuin on säädetty sairaanhoitopiireihin kuulumisesta, Sillanaukee sanoo.

Tämä merkitsee, että vapaaehtoisuus tuskin toteutuu kautta maan.

– Tämä on tarkoituksenmukaisuuskysymys. Ministerit ovat luvanneet, että kunnilla on mahdollisuus lausua tästäkin asiasta. Vielä kun laki lähtee lausuntokierrokselle, kunnilla on sittenkin mahdollisuus lausua.

Katso Päivi Sillanaukeen ja Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Tuula Haataisen sote-esitystä käsittelevät haastattelut Kunta.tv:stä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä