Kuvituskuvaa oppikirjoista, virheellistä tietoa sisältävän yhteiskuntaopin kirjan on kustantanut Sanoma Pro. (Kuva: Laura Oja)

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén on löytänyt yhdeksäsluokkalaisten yhteiskuntaopin kirjasta työttömyyskorvaukseen liittyviä virheitä. Hellstén huomasi virheet kuulustellessaan lapseltaan koealueen aiheita.

Hellstén kirjoitti löydöistään viestipalvelu X:ssä ja Suomen Yrittäjät uutisoi asiasta verkkosivuillaan maanantaina.

Yhteiskuntaopin kirjassa väitetään virheellisesti, että työtön työntekijä voi hakea työttömyyskorvausta ammattiliitosta, joka korvauksen myös maksaa. Lisäksi kirjassa kerrotaan virheellisesti, että ammattiliitto maksaa tavallista työttömyyskorvausta korkeampaa ansiopäivärahaa.

Ammattiliitot eivät maksa työttömyysetuuksia, vaan ansiopäivärahaa saadakseen pitää kuulua työttömyyskassaan. Kassaan kuuluminen ei edellytä liittoon kuulumista. Usein jonkin liiton jäsen kuuluu samalla johonkin työttömyyskassaan.

Työttömyyskassa maksaa ansiopäivärahaa, jos henkilö on kuulunut työttömyyskassaan riittävän kauan ja täyttää työssäoloehdon eli on ollut riittävän kauan töissä ennen työttömäksi jäämistä.

Työttömyyspäivärahan toinen muoto on peruspäiväraha, jonka maksaa Kela, jos henkilö ei ole työttömyyskassan jäsen eikä saa ansiopäivärahaa.

Sanoma Pro pahoittelee virhettä

Oppikirjassa kerrotaan lisäksi, että työpaikoilla on nimetty, ammattiliittoa edustava luottamusmies. Hellstén oikaisee tekstiä:

– Työpaikoille ei nimetä ammattiliittoa edustavaa luottamusmiestä vaan (pääsääntöisesti) ammattiliiton jäsenet työpaikalla valitsevat sellaisen keskuudestaan.  

Hellstén ihmettelee, miten räikeästi väärä tietoa on päätynyt oppikirjaan.

Oppikirjaa kustantava Sanoma Pro myöntää virheen ja pahoittelee sitä X:ssä. Yhtiöstä todetaan, että virhe tullaan korjaamaan parhaillaan tehtävän oppikirjan uudistamisen yhteydessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Virheitä syntyy kun kirjoja tekevä firmat voitonhuumaassa. Tai sitten tämä on tarkoituksellista valheellista oikeistopropagandaa, mikä ei olisi ihme

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä