Kannattaa varautua myös siihen, ettei valtionosuuksista tule tietoa vielä juhannusviikollakaan, varoittaa Arto Sulonen Kuntaliitosta.

Kuntien valtionosuusjärjestelmän uudistuksen vaikutukset kuntiin piti julkistaa viimeistään tällä viikolla. Kunnissa on kuitenkin turha odottaa vielä mitään tietoja. Laskelmat julkistetaan todennäköisesti juhannusviikolla, arvioi sote-uudistuksen projektijohtaja Tuomas Pöysti Kuntalehdelle.

Kunnissa laskelmia odotetaan osin pelonsekaisin tuntein, vaikka erilaisia alustavia laskelmia on pystynyt tekemään niillä tiedoilla, jotka ovat jo olleet julkisuudessa.

Hyvin on tiedossa esimerkiksi se, että soten siirtyessä maakuntien järjestämisvastuulle, jokaisen kunnan on laskettava veroprosenttiaan runsaalla 12 prosenttiyksiköllä.

– Kunnissa ollaan huolissaan, miten tasausjärjestelmä vaikuttaa, kun lopullisia laskelmia ei ole vielä ollut esillä, sanoo Kuntaliiton lakiasiain johtaja Arto Sulonen.

– On selvää, että menettäjiä ovat vahvan veropohjan kunnat. Niitä jurppii, koska niiden omat verotulot muuttuvat tasausjärjestelmän kautta valtionosuuksiksi, hän huomauttaa.

Sulonen arvelee, että aikataulut voivat edelleen venyä.

– Kannattaa henkisesti varautua siihen, että juhannusviikolla ei vielä tule mitään tietoa. Ehkä sitten juhannuksen jälkeen.

Tampereella
iso tilaisuus

Ennen juhannusta pitäisi esitellä koko valtava lakipaketti, johon kuuluvat esimerkiksi järjestämislaki, maakuntalaki, maakuntien rahoituslaki ja uusi kuntien valtionosuuslaki.

Lakipaketin luonnosten on tarkoitus lähteä kymmenen viikon lausuntokierrokselle elokuun puolivälissä.

Professori Mats Brommelsin johtama työryhmä on tehnyt esityksensä valinnanvapausmallista, mutta hallitus ei ole vielä kantaansa päättänyt.

Sote- ja maakuntauudistuksesta järjestetään iso tilaisuus maanantaina 20. kesäkuuta Tampereen yliopiston tiloissa. Silloin keskeisimmät asiat pitäisi olla ainakin suunnilleen tiedossa. Sinne on kutsuttu laajasti myös kuntakentän edustajia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Suomi on kaksi kuukautta suljettuna.

    Kuntien ei kannata olla koskaan huolissaan, kun Kokoomus on hallituksessa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä