Valtiovarainministeriö johtaa maakuntatalouden simulaatiota.

Maakuntien ohjauksesta vastaavat ministeriöt ovat aloittaneet vuoden 2020 kuivaharjoittelun yhdessä maakuntien kanssa.

Valtiovarainministeriön johtamassa maakuntatalouden simulaatiossa kokeillaan maakuntien toimintaa ministeröiden ohjauksessa ja lasketaan, miten maakunnat saavat venytettyä valtiolta saamansa rahat kaikkiin vaadittuihin toimintoihin. 

Kokeilun tulokset saadaan kesällä 2018, ja ensimmäiset ohjaustapahtumat järjestetään jo samana syksynä.

– Kokeilun jälkeen toivottavasti tiedetään, mihin asioihin niissä ensimmäisissä todellisissa neuvotteluissa törmätään, valtiovarainministeriön finanssineuvos Teemu Eriksson sanoo.

Mahdollisimman lähelle todellisuutta

Maakuntatalouden simulaatioon osallistuvat kaikki tulevat 18 maakuntaa. Ne saavat laskelman arvioidusta tulevasta rahoituksesta ja sen laskentaperusteista, ja laativat sen perusteella oman koetalousarvionsa, jossa arvioidut menot yritetään saada täsmäämään arvioituihin tuloihin.

Ensi syksynä valtiovarainministeriö tarkentaa koetalousarvioita laatimalla vielä toisen, useamman vuoden ennusteen maakuntien rahoituksesta. Sen pohjalta maakuntien pitäisi suunnitella toimintonsa niin, että tavoitteet täyttyvät ja rahat riittävät.

Laskuharjoitusten lisäksi simulaatiossa testataan maakuntien ja niitä ohjaavien ministeriöiden yhteistyötä.

Sosiaali- ja terveysministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, sisäministeriö ja valtiovarainministeriö aloittavat maakuntien ohjaustilaisuudet ensi tammi–huhtikuussa. Lavastetuissa neuvotteluissa pyritään mahdollisimman lähelle aitoa tilannetta.

– Silloin käydään ikään kuin näytellen ne keskustelut, joita ministeriöt tulevat käymään jatkossa maakuntien kanssa, mutta mahdollisimman aidoilla asialistoilla ja tiedoilla, Eriksson kertoo.

Lykkäys toi lisäaikaa

Maakuntauudistuksen alkuperäisessä suunnitelmassa maakuntien taloutta ja ohjausta olisi kokeiltu ja valmisteltu samaan aikaan. Uudistuksen kompastuminen perustuslakivaliokuntaan poiki valmistelulle vuoden lisäaikaa. Erikssonin mukaan kokemuksia olisi ollut hankala hyödyntää ilman sitä.

– Alkuperäinen kuvio oli sellainen, että hyvin nopeasti suunnitellaan joku systeemi, jota kokeillaan saman tien käytännössä. Nyt kun päästään kokeilemaan etukäteen, ensimmäiset vuodet ovat ehkä vähän vähemmän harjoittelua.

Kuntalaisille simulaatio ei juuri näy ennen kuin maakunnat aloittavat toimintansa.

– Vuonna 2020 se toivottavasti näkyy siinä, että ollaan selvillä siitä miten asiat toimivat, Eriksson sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*